Antena 3 CNN Externe CE declanşează procedura de infringement împotriva Franţei, în cazul expulzării romilor

CE declanşează procedura de infringement împotriva Franţei, în cazul expulzării romilor

CE declanşează procedura de infringement împotriva Franţei, în cazul expulzării romilor
Sursa foto: Foto: Intact Images
29 Sep 2010   •   15:30

Comisia Europeană a decis deschiderea procedurii de infringement în cazul Franţei, pe problema expulzării romilor, informează AFP. Potrivit comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, Comisia Europeană a luat decizia miercuri de a deschide o procedură de infringement pentru nerespectarea legislaţiei europene după recentele repatrieri controversate ale romilor.

Oficialii europeni au cerut Franţei ca până în prima parte a lunii octombrie să transpună în mod corect directiva cu privire la libera circulaţie a cetăţenilor uniunii şi să prezinte şi un calendar în acest sens. Dacă Franţa nu va îndeplini aceste cerinţe riscă să ajună în faţa Curţii Europene de Justiţie.

Autorităţile franceze susţin că sunt pregătite pentru această procedură. Preşedintele Nicolas Sarkozy a dat asigurări că eventualele erori vor fi "corectate".

Procedura de infringement reprezintă principalul mijloc pe care îl are la dispoziţie Executivul european pentru a sancţiona state care nu respectă dreptul european. Aceasta are mai multe etape, iar în final ţara comunitară vizată poate fi deferită Curţii Europene de Justiţie, care poate da sancţiuni.

Într-o primă etapă, Comisia transmite statului considerat vinovat că a încălcat legea o notificare prin care îi cere să prezinte observaţiile şi argumentele cu privire la problema în care este vizat. Dacă argumentele statului nu sunt suficiente, atunci urmează a doua etapă. Comisia transmite un aviz motivat, în care constată existenţa unei infracţiuni, a unei încălcări a legii şi cere statului să-şi revizuiască poziţia, stabilindu-i şi un termen limită.

În lipsa unui răspuns sau în cazul unui răspuns nesatisfăcător, Comisia poate sesiza Curtea Europeană de Justiţie. Întreaga procedură poate dura mai mulţi ani.

Surse europene informau în cursul zilei de miercuri că, pentru moment, procedura nu va fi declanşată.

Cel puţin o mie de romi au fost repatriaţi în România şi Bulgaria, în ultimele luni. Autorităţile de la Paris le-au oferit câte 300 de euro, iar pentru fiecare copil s-au mai dat 100 de euro.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Franta Comisia Europeana
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close