Antena 3 CNN Externe CE: Romii trebuie să fie integraţi atât în ţara lor de origine, cât şi în cele în care aleg să se stabilească

CE: Romii trebuie să fie integraţi atât în ţara lor de origine, cât şi în cele în care aleg să se stabilească

CE: Romii trebuie să fie integraţi atât în ţara lor de origine, cât şi în cele în care aleg să se stabilească
Sursa foto: Foto: Le Progres
01 Sep 2010   •   08:24

Expulzarea romilor din Franţa spre România şi Bulgaria a fost tema intens dezbătută la Bruxelles, de doi comisari europeni, trimişi ai guvernelor de la Paris şi Bucureşti. Demnitarii români au subliniat că România nu va tolera niciun fel de discriminare faţă de cetăţenii săi, oricare ar fi etnia lor.

Comisarii europeni pentru Justiţie şi Afaceri Interne, Viviane Reding şi Cecilia Malmstrom, s-au întâlnit mai întâi cu ministrul francez pentru imigrare Eric Besson şi secretarul de stat Pierre Lellouche.

Eric Besson a subliniat din nou că fiecare stat al Uniunii Europene poartă răspunderea pentru integrarea socială şi economică a cetăţenilor săi. Besson a sugerat, astfel, că integrarea romilor este, în primul rând, problema României. Potrivit agenţiei France Presse, comisarii europeni au subliniat, dimpotrivă, că integrarea romilor trebuie să aibă loc atât în ţările de origine, cât şi în cele unde aleg să se stabilească.

Cei doi comisari europeni au primit apoi delegaţia română condusă de secretarul de stat Bogdan Aurescu. Acesta a respins argumentul guvernului francez, potrivit căruia expulzarea romilor este necesară din motive de securitate.

El a reamintit că niciuna din persoanele repatriate în ultimele zile din Franţa în România nu avea cazier judiciar. Demnitarul român a cerut Comisiei Europene să verifice dacă aşa-numitele "repatrieri voluntare" ale romilor din Franţa au loc, într-adevăr, de bună voie.

Bogdan Aurescu a subliniat că România nu doreşte să fugă de răspundere în privinţa integrării romilor şi va aloca, în acest scop, mai multe fonduri primite de la Uniunea Europeană.

Antena 3

×
Subiecte în articol: romi Comisia Europeana România Franta
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close