Antena 3 CNN Externe Ce spune UE după alegerile din Rusia

Ce spune UE după alegerile din Rusia

Ce spune UE după alegerile din Rusia
19 Mar 2018   •   19:47

Uniunea Europeană a criticat luni încălcările semnalate de către observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în timpul alegerilor prezidenţiale din Rusia, îndeosebi lipsa concurenţei şi presiunile asupra opozanţilor, şi a cerut remedierea lor, relatează AFP. 

''Alegerile s-au desfăşurat într-un mediu juridic şi politic prea controlat, marcat de o presiune continuă asupra vocilor critice (...) Aşteptăm de la Rusia ca ea să abordeze problema încălcărilor şi a lacunelor semnalate de misiunea OSCE'', se afirmă într-o declaraţie a UE. 

''Misiunea de observatori ai OSCE a consemnat restricţii privind libertatea de întrunire, asociere şi de expresie, precum şi în legătură cu înregistrarea candidaţilor, ceea ce a limitat marja de manevră pentru angajarea politică şi care se traduce printr-o lipsă de concurenţă reală'', se mai spune în declaraţie. 

''După cum au notat de asemenea observatorii, enorma mediatizare necritică a preşedintelui în exerciţiu de către mijloacele de informare în masă a antrenat o inegalitate a regulilor jocului'', adaugă declaraţia. 

''Eforturile ce vizează creşterea ratei de participare la vot au predominat în raport cu campania candidaţilor şi un anumit număr de militanţi care puneau la îndoială legitimitatea alegerilor au fost arestaţi'', a deplâns UE, notând totodată faptul că alegerile ''au fost gestionate eficient'' de către Comisia electorală. 

UE a condamnat printre altele desfăşurarea alegerilor în Crimeea, a cărei anexare de către Rusia ''nu o recunoaşte'', considerând-o ''ilegală'', şi subliniază că misiunea OSCE nu a întreprins nici un fel de activitate în teritoriul respectiv. 

''Aşteptăm de la Rusia să abordeze problema încălcărilor şi a lacunelor semnalate de către Misiunea OSCE, deoarece ele contravin angajamentelor luate de Rusia în cadrul OSCE şi altor obligaţii internaţionale'', conchide UE.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close