Antena 3 CNN Externe Comandantul NATO în Europa: România a fost supusă unor mari presiuni când a devenit parte a scutului antirachetă

Comandantul NATO în Europa: România a fost supusă unor mari presiuni când a devenit parte a scutului antirachetă

Comandantul NATO în Europa: România a fost supusă unor mari presiuni când a devenit parte a scutului antirachetă
Sursa foto: Foto: globalresearch.ca
23 Mar 2015   •   09:57

Comandantul forţelor NATO din Europa, generalul american Philip Breedlove, a declarat duminică că România a fost supusă presiunilor când a devenit parte a scutului antirachetă al NATO, informează Reuters.

Întrebat în cadrul unei dezbateri organizate la Bruxelles în legătură cu afirmaţiile ambasadorului rus în Danemarca Mihail Vanin care a avertizat că navele de război daneze ar putea deveni ţinte pentru rachetele nucleare ruseşti în cazul în care ţara scandinavă contribuie la scutul antirachetă al NATO în Europa, generalul Breedlove a declarat acesta este 'următorul pas' într-o campanie împotriva ţărilor care s-au alăturat sistemului antirachetă.

"România a fost supusă unor mari presiuni atunci când a devenit parte a (scutului antirachetă). Polonia este supusă unor mari presiuni şi acum orice altă ţară care doreşte să se alăture acestui sistem defensiv va fi supusă presiunilor politice şi diplomatice" a declarat Breedlove, fără însă să numească Rusia.

Sistemul antirachetă este de mult timp un măr al discordiei între Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică, din care Danemarca face parte. Moscova consideră sistemul în cauză o ameninţare la echilibrul strategic al continentului, în timp ce NATO a precizat că acesta va oferi protecţie împotriva aşa-numitelor state paria.

Danemarca a anunţat în august că intenţionează să echipeze una dintre fregatele sale cu un radar pentru a participa la sistemul antirachetă.

Ministrul danez de externe Martin Lidegaard a declarat că remarcile ambasadorului rus Mihail Vanin au fost "inacceptabile", adăugând că "Rusia ştie foarte bine că scutul antirachetă al NATO este defensiv şi nu este îndreptat împotriva sa".

 

×
Subiecte în articol: Rusia NATO
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close