Antena 3 CNN Externe Comori inestimabile, recuperate din casa unui lider al Statului Islamic

Comori inestimabile, recuperate din casa unui lider al Statului Islamic

Comori inestimabile, recuperate din casa unui lider al Statului Islamic
17 Iul 2015   •   07:58

Peste 400 de artefacte confiscate de forțele speciale americane în cursul unui raid împotriva lui Abu Sayyaf, un lider al grupării jihadiste Statului Islamic, au fost restituite miercuri Irakului, relatează Agerpres.

Operațiunea s-a desfășurat în estul Siriei în luna mai și îl avea în obiectiv pe Abu Sayyaf, care controla traficul de petrol în regiune. În cursul schimbului de focuri, Sayyaf a fost ucis.

În timp ce comandoul recupera informații despre organizație conținute într-un calculator, membri ai lui au percheziționat casa și au făcut o descoperire neașteptată: numeroase artefacte datând de peste 4.000 de ani.

Printre prețioasele obiecte se aflau un text religios scris în limba arameică, datând de mai multe secole, sute de piese din aur și argint din perioadele Abbassizilor și Omeyazilor, sigilii ale orașului antic Nimrod, precum și fragmente de ceramică.

PUBLICITATEPrezența unui număr atât de mare de artefacte a dus la concluzia că Abu Sayyaf era probabil responsabil și de traficul de antichități, în plus față de cel de produse petroliere. De fapt, deși Statul Islamic distruge numeroase vestigii pe care le consideră eretice, nu puține dintre ele ajung pe piața neagră cu acordul tacit al unor lideri.

Se estimează că în prezent SI controlează peste 4.500 de site-uri arheologice în Siria și în Irak.

Unii experți s-au îndoit de autenticitatea obiectelor descoperite. Donna Yeates, arheolog al Univesrității din Glasgow, a calificat drept fals un bust al lui Nefertiti. Autoritățile irakiene au explicat că nu au avut timp să verfice originea acestor artefacte.

Însă directorul general al muzeelor din cadrul Ministerului Culturii irakian, Ahmed Kamil, s-a bucurat să intre din nou în posesia lor. 'Suntem pur și simplu fericiți că le-au recuperat', a declarat el.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close