Antena 3 CNN Externe Criză guvernamentală în Japonia. Decizia drastică luată, în premieră, de prim-ministrul japonez

Criză guvernamentală în Japonia. Decizia drastică luată, în premieră, de prim-ministrul japonez

Criză guvernamentală în Japonia. Decizia drastică luată, în premieră, de prim-ministrul japonez
07 Oct 2015   •   18:48

Premierul japonez, Shinzo Abe, a înlocuit circa jumătate din miniştrii japonezi, în condiţiile în care Guvernul se confruntă cu o scădere a popularităţii, ca urmare a adoptării legii controversate a extinderii rolului armatei şi a eşecului de a determina o creştere economică, informează DPA online.

Schimbarea de miniştri a avut loc miercuri, când zece dintre cei 19 miniştri ai Cabinetului, printre cei rămaşi în funcţii aflându-se ministrul Finanţelor, Taro Aso, ministrul de Externe, Fumio Kishida şi ministrul Apărării, Gen Nakatani.

Abe a numit două femei în funcţii de miniştri pentru prima dată: Tamayo Marukawa, o fostă jurnalistă, care va fi noul ministrul al Mediului şi Akiko Shimajiri ce va ocupa poziţia de ministru al Afacerilor pentru Teritoriile din Nord şi Okinawa.

Schimbarea a venit în contextul în care mai mulţi analişti se aşteaptă ca economia Japoniei să fie afectată de o altă recesiune din cauza creşterii economice lente din China, cel mai mare partener în comerţ al Japoniei. Producţia industrială a Japoniei a scăzut pentru a doua lună consecutivă în august.

Abe a preluat funcţia de premier al Japoniei în decembrie 2012, promiţând să propulseze economia aflată pe locul al treilea în topul celor mai puternice din lume.

Popularitatea lui Abe în rândurile populaţiei japoneze a scăzut într-un procentaj mare, după ce a Guvernul a propus o lege controversată privind extinderea rolului armatei, oferind posibilitatea ca trupele militare să intervină în cazul unor conflicte internaţionale.

Legea a fost aprobată de Parlament luna trecută, ceea ce acordă Japoniei dreptul de a lupta în afara graniţelor sale în cazul unui conflict internaţional, pentru prima dată de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit unui sondaj de opinie, susţinerea publică faţă de Guvernul condus de Abe a înregistrat o scădere de la 39,7% la 38,5% în august, în timp ce rata privind dezaprobarea publică manifestată faţă de Guvern a crescut de la 40,9% la 41,3% în august.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close