Antena 3 CNN Externe Criză politică în România. Presa străină: „Dragnea ține ferm în mână partidul și Guvernul”

Criză politică în România. Presa străină: „Dragnea ține ferm în mână partidul și Guvernul”

Criză politică în România. Presa străină: „Dragnea ține ferm în mână partidul și Guvernul”
16 Ian 2018   •   09:09

Premierul român, Mihai Tudose, a fost nevoit să demisioneze luni ca urmare a unui conflict cu preşedintele Partidului Social-Democrat (PSD), Liviu Dragnea, la mai puţin de şapte luni de la retragerea predecesorului său, comentează AFP.

"Plec cu fruntea sus", a declarat Mihai Tudose, 50 de ani, la finalul unei şedinţe de urgenţă, la Bucureşti, a Comitetului Executiv Naţional al PSD în care i-a fost retras sprijinul politic. El a precizat că nu va asigura interimatul. Vicepremierul Marcel Ciolacu a demisionat şi el, scrie dpa.

Această demisie intervine în ajunul unei vizite istorice în România a premierului japonez, Shinzo Abe, care urma să fie primit de Mihai Tudose, în cadrul unui turneu în Europa Centrală a şefului guvernului nipon.

Titular al portofoliului Economiei în două guverne anterioare, Mihai Tudose a fost propus prim-ministru de Liviu Dragnea, în iunie, dar relaţiile dintre cei doi s-au deteriorat rapid.

În urmă cu trei luni, Mihai Tudose a mai provocat furia lui Liviu Dragnea impunând o remaniere guvernamentală.

"Tensiunile dintre Tudose (...) şi preşedintele partidului, Liviu Dragnea, au erupt săptămâna trecută când prim-ministrul i-a cerut ministrului de interne, un aliat apropiat al lui Dragnea, să demisioneze, acuzând-o public de minciună", scrie Reuters, adăugând că "Dragnea ţine ferm în mână atât asupra partidul aflat la guvernare, cât şi guvernul" .

Liviu Dragnea a mai contribuit, în iunie, la căderea guvernului social-democrat condus de Sorin Grindeanu, devenit "prea independent" în opinia sa.

Întrebat de jurnalişti, Liviu Dragnea a afirmat luni seară că a avut "mână proastă de două ori" în privinţa premierilor şi a dat asigurări că marţi nu va mai face aceaşi greşeală.

Retragerea lui Mihai Tudose trebuie aprobată oficial de preşedintele de centru-dreapta Klaus Iohannis.

Ca urmare a crizelor politice repetate din rândul majorităţii, şeful statului român şi-a exprimat în octombrie îndoiala legată de "capacitatea PSD de a guverna", lăsând să se înţeleagă că ar putea refuza să desemneze din nou un membru al acestui partid pentru a forma guvernul.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close