Antena 3 CNN Externe Cum va construi Coreea de Nord arme nucleare

Cum va construi Coreea de Nord arme nucleare

Cum va construi Coreea de Nord arme nucleare
27 Iun 2016   •   16:47

Supus de mulţi ani sancţiunilor internaţionale, regimul comunist de la Phenian şi-a dezvoltat, în timp, diverse instrumente de colectare a valutei. Programul nuclear înghite sume uriaşe, mai ales raportat la randamentul economiei locale. Pe fondul înmulţirii fabricilor chineze care angajează muncitori nord-coreeni, Seulul se teme acum că aceasta ar fi o manevră prin care noi fonduri sunt direcţionate spre construirea unor asemenea arme, scrie Digi24.

Mai multe fabrici din China care produc articole pentru mari mărci internaţionale precum Ralph Lauren şi Burberry au început să angajeze muncitori nord-coreeni, transmite publicaţia sud-coreeană Chosunilbo, care preia Radio Free Asia.

Sursele citate dau exemplul unui om de afaceri chinez din provincia Hebei. Pe bărbat îl cheamă Mei Dao, iar în 2012 a angajat, pentru perioada ianuarie-iulie, 54 de muncitori din Coreea de Nord.

În aprilie anul trecut, Mei Dao a deschis şi o firmă mixtă, Miryong Garment, în parteneriat cu o companie nord-coreeană, care are în prezent sute de angajaţi din ţara comunistă.

În acelaşi timp, mai arată Chosunilbo, în unele fabrici, precum Peoenix Gold din oraşul Dandong, din cei 1.200 de muncitori, 800 sunt nor-coreeni.

Potrivit presei din Coreea de Sud, situaţia strârneşte îngrijorări la nivelul autorităţilor de la Seul. În condiţiile în care regimul de la Phenian este recunoscut pentru îngrădirea accesului muncitorilor angajaţi peste graniţe la cea mai mare parte a salariului astfel primit, există temerea că sumele respective sunt folosite de Coreea de Nord în dezvoltarea programului său nuclear.

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord arme nucleare
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close