Antena 3 CNN Externe Danemarca a reintrodus controalele vamale la frontierele ţării

Danemarca a reintrodus controalele vamale la frontierele ţării

Danemarca a reintrodus controalele vamale la frontierele ţării
Sursa foto: Foto: newsbucovina.ro
01 Iul 2011   •   23:59

Danemarca a reintrodus controalele la graniţele sale, deşi este în Spaţiul Schengen. Decizia a fost luată prin votul Parlamentului şi va intra în vigoare marţi. Controalele vor fi efectuate prin sondaj.

Guvernul de la Copenhaga susţine că reintroducerea controalelor la frontieră nu încalcă tratatele comunitare. Totuşi, unii analişti se tem că mişcarea făcută de Danemarca ar putea constitui un precedent şi ar putea provoca dispariţia Spaţiului Schengen.

Pe 10 mai, Danemarca a anunţat, sub presiunea Partidului Poporului Danez (PPD, extrema dreaptă), fără nicio consultare prealabilă cu alte ţări vizate, intenţia sa de a reintroduce controalele vamale permanente, la frontierele sale naţionale cu Germania şi Suedia.

Proiectul este criticat de Uniunea Europeană (UE), pentru riscul pe care-l reprezintă pentru libera circulaţie în interiorul spaţiului Schengen.

Ministrul danez de Externe, Lene Espersen, a declarat că este vorba despre un control vamal asupra "transportului de obiecte, cum ar fi arme şi droguri, (şi că) nu este vorba deloc despre un control al identităţii persoanelor sau paşapoartelor lor, şi nici despre controale de frontieră ca înainte".

×
Subiecte în articol: Danemarca Germania Suedia
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close