Antena 3 CNN Externe Decernarea premiilor Nobel, cenzurată în China

Decernarea premiilor Nobel, cenzurată în China

Decernarea premiilor Nobel, cenzurată în China
Sursa foto: Foto: jonathanstray.com
11 Dec 2010   •   13:21

Deceranarea premiilor Nobel a fost cenzurată în China. Autorităţile de la Beijing nu au fost de acord cu acordarea distincţiei dizidentul chinez Liu Xiaobo (foto). Ceremonia de la Oslo s-a desfăşurat în lipsa laureatului, care execută o condamnare de 11 ani pentru semnarea unui text, care cerea democratizarea Chinei. Restul premiilor au fost înmânate în Suedia de regele Carl Gustaf al 16 lea.

Ecranele posturilor de televiziune BBC, CNN sau TV5 au devenit negre în momentul în care a început ceremonia de la Oslo, transmisă dealtfel în întreaga lume.

Oficialii chinezi au cerut statelor din toată lumea să nu participe la ceremonia de la Oslo. Câteva, printre care şi Rusia, s-au conformat. În grupul ţărilor care au mers în capitala Norvegiei s-a aflat şi România, care s-a aliniat, astfel, poziţiei exprimate de Uniunea Europeană.

Premiul Nobelul pentru Pace nu a putut fi înmânat câştigătorului de drept, dizidentul Liu Xiaobo care se află în prezent în închisoare în China. Nobelul a fost lăsat pe scaunul pe care ar fi trebuie să stea Liu Xiaobo.

Mii de oameni au manifestat la Oslo pentru a cere eliberarea lui Xiaobo şi a aprinde o lumânare în amintirea condamnării nedrepte pe care o ispăşeşte laureatul din acest an.

Restul premiilor Nobel au fost acordate la Stockholm. Peruanul Mario Vargas Llosa a primit premiul pentru literatură, în aplauzele celor prezenţi.

Premiul a revenit anul trecut scriitoarei germane de origine română, Herta Muller.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close