Antena 3 CNN Externe Democrații americani primesc o lovitură grea în Congres

Democrații americani primesc o lovitură grea în Congres

Democrații americani primesc o lovitură grea în Congres
03 Ian 2017   •   17:44

Majoritatea republicană din Camera Reprezentanţilor a SUA a hotărât brusc să reducă puterile organismului independent responsabil cu anchetarea încălcării de către aleşi a normelor de etică, relatează marţi AFP şi Reuters. 

Grupul majoritar din Cameră a adoptat luni - zi de sărbătoare în SUA - o modificare a regulamentului intern pe care plenul Camerei este chemat să o adopte marţi, când revine la lucru. 

Biroul de etică parlamentară, înfiinţat în 2008 în urma unei serii de scandaluri de corupţie, nu a fost suprimat, dar urmează să fie reales şi să treacă sub supravegherea parlamentarilor din Comisia pentru etică a Camerei, care vor avea puterea de a pune capăt anchetelor. Totodată, nu va avea dreptul de a comunica, în condiţiile în care mai mulţi aleşi care au făcut obiectul anchetelor Biroului de etică s-au plâns că acesta nu a respectat prezumţia de nevinovăţie. 

Decizia de luni a stârnit revoltă în rândul asociaţiilor pentru promovarea transparenţei politice şi al minorităţii democrate. "Republicanii susţin că vor să 'cureţe mlaştina', dar în ajunul primei zile de lucru a noului Congres republicanii elimină singurul organism independent de supervizare etică a acţiunilor lor", a remarcat într-un comunicat Nancy Pelosi, lidera democraţilor din Camera Reprezentanţilor, adăugând că "etica este prima victimă a noului Congres republican". 

În ce o priveşte, o consilieră a preşedintelui ales, Kellyanne Conway, a admis marţi pe postul MSNBC că votul de luni a fost o "surpriză". Donald Trump nu a comentat schimbarea prefigurată, dar în campania sa electorală a insistat că va "curăţa mlaştina" de la Washington luptând împotriva influenţei grupurilor de lobby, menţionează AFP.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Congres republicani democrati
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close