Antena 3 CNN Externe Dezvăluire incredibilă despre serviciile secrete din Marea Britanie. Folosesc minori pe post de spioni

Dezvăluire incredibilă despre serviciile secrete din Marea Britanie. Folosesc minori pe post de spioni

Dezvăluire incredibilă despre serviciile secrete din Marea Britanie. Folosesc minori pe post de spioni
20 Iul 2018   •   18:06

Spioni britanici minori, uneori şi cu vârste sub 16 ani, colaborează cu poliţia şi serviciile secrete ale Marii Britanii pentru combaterea şi depistarea unor fapte precum cele legate de terorism, trafic cu droguri, infracţiuni comise cu violenţă şi chiar exploatarea sexuală a copiilor, relevă un raport parlamentar comentat vineri de AFP. 

Respectivul raport a apărut la jumătatea acestei luni, în document fiind criticată o propunere a Ministerului de Interne britanic de a le prelungi minorilor spioni durata misiunilor de la o lună la patru luni, astfel apărând la suprafaţă această practică. 

În opinia secretarului de stat pentru securitate, Ben Wallace, spionii minori sunt 'vitali' pentru activitatea de culegere de informaţii. 'Întrucât tinerii sunt din ce în ce mai implicaţi, atât ca răufăcători cât şi ca victime în (...) terorism, violenţe de grup, trafic cu droguri şi exploatarea sexuală a copiilor, aceşti spioni minori pot fi tot mai utili pentru prevenirea sau acţiunea împotriva acestor acte', explică responsabilul britanic, citat în raport. 

'Ar putea fi dificil de obţinut informaţii despre grupările infracţionale fără penetrarea acestor reţele de către tineri spioni sub acoperire', argumentează mai departe acelaşi oficial. 

El nu a precizat numărul minorilor pe care serviciile de securitate britanice îi folosesc în diverse misiuni, menţionând doar că 'sunt foarte puţin numeroşi'. 

Însă comitetul parlamentar se întreabă, în raportul său, 'în ce măsură minorii pot fi folosiţi pentru acţiuni secrete de supraveghere' şi îşi manifestă preocuparea faţă de propunerea guvernului de a le extinde durata misiunilor. 

În schimb, guvernul invocă faptul că actuala procedură, care presupune prelungirea misiunii după fiecare lună, pune prea multă presiune pe aceşti agenţi să obţină rezultate rapid.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close