Antena 3 CNN Externe Dezvăluiri şocante. Cum a obţinut teroristul din Ansbach azil în UE

Dezvăluiri şocante. Cum a obţinut teroristul din Ansbach azil în UE

Dezvăluiri şocante. Cum a obţinut teroristul din Ansbach azil în UE
26 Iul 2016   •   14:27

Teroristul sinucigaş din Ansbach (sudul Germaniei) s-a prezentat drept pacifist în urmă cu doi ani, atunci când a cerut azil în Germania şi le-a declarat autorităţilor germane că părăsise Siria pentru că nu dorea să pună mâna pe arme împotriva altor semeni, relatează marţi EFE, citat de Agerpres.

Teroristul, care potrivit documentelor oficiale se numea Mohammed Daleel, de 27 de ani, provenea din Alep, unul dintre oraşele cele mai afectate de războiul din Siria, unde a făcut liceul şi a studiat un an dreptul, lucrând în aceaşi timp şi la fabrica de săpun deţinută de tatăl lui.

'Casa noastră a fost lovită de un obuz, am fost rănit şi am fost dus în Turcia', a declarat Daleel în solicitarea de azil adresată autorităţilor germane. Apoi a revenit în Siria - în condiţiile în care prima sa încercare de a ajunge în Europa s-a soldat cu un eşec - şi, potrivit propriilor declaraţii, a fost reţinut de mai multe ori de forţele regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, dar şi de militanţi ai reţelei teroriste Al Qaida.

'Mi-e frică de moarte şi de umilinţă. Nu vreau să folosesc armele împotriva altor oameni. Mi-e frică să mă întorc în Siria pentru că ar însemna să mă transform într-un asasin', le-a declarat el autorităţilor germane în solicitarea de azil.

Soţia şi copiii au murit în război, potrivit declaraţiilor lui Daleel, iar părinţii lui se aflau la închisoare pentru că participaseră la manifestaţii împotriva guvernului.

În autopsia pe care i-au făcut-o sirianului, după ce acesta s-a aruncat în aer la Ansbach, medicii legişti au descoperit leziuni care nu puteau fi căpătate decât în război, scrie EFE.

La 16 iulie 2013, Daleel a părăsit Siria cu destinaţia Turcia de unde, cu ajutorul unei grupări de traficanţi de persoane, a ajuns în Bulgaria. 'Acolo a trebuit să depun o solicitare de azil', le-a spus el autorităţilor germane. Potrivit propriilor declaraţii, în Bulgaria a stat două luni în închisoare, a fost lovit de autorităţile bulgare şi nu a primit asistenţă medicală cu toate că suferise mai multe răni.

În urmă cu doi ani, la o dată neprecizată, Daleel a luat un avion care l-a dus de la Sofia la Viena, de unde a călătorit la Munchen. După ce a cerut azil în Germania, autorităţile de aici au descoperit că bărbatul mai depusese o cerere de azil în Bulgaria şi au decis că sirianul trebuia returnat în această ţară.

Cu toate acestea, ordinul de expulzare nu a putut fi pus în aplicare deoarece Daleel avea o rană la genunchi care nu fusese tratată corespunzător atunci când se afla pe teritoriul Bulgariei. În acel moment, deputatul german Harald Weinberg, din partea partidului Die Linke (Stânga), a cerut să se amâne procedura de extrădare până când rana i se va fi vindecat. 'Dacă aş şti acum ceea ce ştiam atunci, aş face exact acelaşi lucru', a declarat marţi Weinberg pentru cotidianul Bild.

Ulterior, o a doua tentativă de expulzare a eşuat din cauza faptului că Daleel a încercat să se sinucidă în două rânduri, el primind în cele din urmă statutul de 'tolerat'. Totuşi, acest statut i-a fost retras ulterior şi, la 13 iulie 2016, i s-a dat un termen de 30 de zile pentru a părăsi Germania şi a se întoarce în Bulgaria. În ultimele zile înaintea atacului de la Ansbach, Daleel vorbea mult despre iminenta sa expulzarea şi spunea că 'trebuie să facă ceva', potrivit declaraţiilor martorilor.

Pe de altă parte, directoarea agenţiei de stat pentru refugiaţi din Bulgaria, Petia Pârvanova, a declarat, citată de EFE, că sirianul a petrecut opt luni în Bulgaria fără să dea semne de radicalizare. 'Această persoană a sosit în Bulgaria în decembrie 2013 şi a fost interogată de agenţi ai Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională', a explicat Pârvanova, a cărei agenţie i-a acordat lui Daleel statutul de beneficiar de protecţie umanitară.

În declaraţii făcute la postul Nova TV, Pârvanova a spus că agenţii nu au detectat 'elemente de radicalizare' în timpul interogatoriului, motiv pentru care autorităţile bulgare au ajuns la concluzia că bărbatul nu reprezenta 'o ameninţare la adresa securităţii naţionale'. Ea a precizat că, dat fiind că bărbatul 'nu îndeplinea condiţiile' pentru a obţine azil, a primit statut de beneficiar de protecţie umanitară, ceea ce îi permitea să circule liber în Bulgaria şi în întreaga Uniune Europeană.

Oficialitatea bulgară a mai menţionat că Daleel a trăit într-un centru de primire din Sofia şi nu a comis niciun delict. Nu este clar când şi cum a părăsit sirianul Bulgaria. Pârvanova a confirmat faptul că autorităţile germane au luat legătura cu colegii bulgari în septembrie 2014 şi i-au întrebat dacă îl pot returna în Bulgaria pe acest solicitant de azil. Răspunsul Sofiei a fost că sirianul nu poate fi extrădat în conformitate cu normele prevăzute de Regulamentul de la Dublin (care stabileşte că un singur stat membru este responsabil de examinarea unei cereri de azil), deoarece avea statut de beneficiar de protecţie umanitară.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: atac terorist atentat Germania
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close