Antena 3 CNN Externe Elveţia a votat în favoarea interzicerii minaretelor

Elveţia a votat în favoarea interzicerii minaretelor

Elveţia a votat în favoarea interzicerii minaretelor
Sursa foto: minarete
30 Noi 2009   •   01:30

Peste 57 procente din votanţii Elveţiei au susţinut propunerea formaţiunii de dreapta Partidul Popular Elveţian de a interzice construcţia de minarete. Astfel, populaţia majoritară din 22 din cele 26 cantoane au votat pentru interzicerea turnurilor din moschei, de unde musulmanii sunt chemaţi la rugăciune.

Politicienii de dreapta au sărbătorit rezultatul, în timp ce guvernul s-a grăbit să îi asigure pe minoritarii musulmani că interzicerea minaretelor "nu este o respingere a comunităţii musulmane, a religiei sau culturii."
Partidul Popular - cel mai mare din Elveţia- a declanşat iniţiativa după ce a strâns 100.000 de semnături în acest sens.
Având majoritate, atât la cantoane, cât şi la numărul voturilor, iniţiativa va fi înscrisă în Constituţia ţării, iar guvernul a anunţat că va respecta decizia alegătorilor, deşi subliniase anterior că măsura este neconstituţională.
Ministrul Justiţiei Eveline Widmer-Schlumpf aprecia că rezultatul "reflectă temerilor populaţiei în faţa tendinţelor fundamentaliste islamice."
Rezultatul a fost criticat de comunitatea musulmană, dar şi de cea creştină, care sublinia că este "inadmisibil că o minoritate religioasă este subiect al unui tratament inegal."
Sondajele de opinie anterioare apreciau că iniţiativa va fi respinsă, iar rezultatul a fost o surpriză. Circa cinci procente din populaţia Elveţiei este de religie musulmană. Multi din politicienii Elvetiei au avetizat anterior că este posibil ca lumea musulmană să recurgă la repercusiuni în cazul aprobării referendumului.
Antena3.ro


×
Subiecte în articol: Elvetia referendum
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close