Antena 3 CNN Externe Europa, ameninţată de un război cibernetic

Europa, ameninţată de un război cibernetic

Europa, ameninţată de un război cibernetic
Sursa foto: Foto: Pixabay
17 Iul 2017   •   23:51

Tandemul franco-german se concentrează pe dezvoltarea unui nou avion de vânătoare, iar Spania, pe achiziţionarea de 60 de aparate americane de tip F-35 - care costă 120 de milioane de euro pe unitate -, însă principala ameninţare la adresa europenilor - războiul cibernetic - nu poate fi combătută cu avioane, relatează luni cotidianul El Pais, care notează că, în urmă cu 20 de ani, acest scenariu al războiului cibernetic părea de domeniul SF. 

Publicaţia spaniolă aminteşte că în urmă cu 10 ani Estonia a fost victima primului atac cibernetic, iar în prezent atacuri cibernetice de anvergură mondială au loc trimestrial. Şi totuşi, războiul cibernetic nu este decât la început, avertizează El Pais. 

Europa riscă să se tranforme în primul câmp de luptă cibernetică regional, însă reprezentanţi din domeniul securităţii nu elaborează mijloace de apărare adecvate - şi de aici şi succesul atacurilor - şi nici nu-şi informează cetăţenii despre acest pericol. Dovada că pericolul este foarte mare o reprezintă în prezent Ucraina unde, de patru ani de zile, hackeri susţinuţi de puteri de stat - Occidentul dă vina pe Rusia - provoacă deconectarea reţelei electrice, sistează accesul la internet sau blochează pagini oficiale şi reţele de telefonie. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Europa amenintata
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close