Antena 3 CNN Externe Eveniment fără precedent în inima Chinei. Ce se pregătesc autorităţile chineze să facă: "Punem la punct atacul"

Eveniment fără precedent în inima Chinei. Ce se pregătesc autorităţile chineze să facă: "Punem la punct atacul"

Eveniment fără precedent în inima Chinei. Ce se pregătesc autorităţile chineze să facă: "Punem la punct atacul"
de O.P.    |    29 Sep 2014   •   06:54

Zeci de mii de oameni au ocupat centrul oraşului Hong Kong, într-o acţiune de protest de o amploare fără precedent. Manifestanţii cer alegeri libere pentru viitoarea conducere a fostei colonii britanice, care are statut de regiune autonomă a Chinei.

Cel puţin 34 de oameni au fost răniţi după ce poliţia a recurs la gaze lacrimogene. Astăzi, protestatarii intenţionează să paralizeze cartierul financiar al oraşului.

Confruntările sunt cele mai violente de când fosta colonie britanică a revenit sub autoritatea Chinei, în 1997. Poliţiştii au intervenit, mai întâi, cu bastoane şi sprayuri iritante pentru a dispersa mulţimea care ocupase centrul oraşului. Manifestanţii au încercat să se apere cu umbrele, dar acestea nu le-au mai fost de folos împotriva gazelor lacrimogene.

Manifestanţii cer dreptul de a alege liber conducerea oraşului, în timp ce Guvernul de la Beijing propune ca doar candidaţii aprobaţi de el să poată fi înscrişi în alegeri.

Manifestaţiile au început acum o săptămână, organizate mai întâi de studenţi, apoi de o grupare intitulată "Ocupaţi centrul, în iubire şi pace". Dar amploarea protestelor de ieri, la care se estimează că au luat parte 80.000 de oameni, i-a surprins şi pe organizatori.

Unii lideri ai manifestanţilor au cerut mulţimii să înceteze protestele, de teama unei escaladări a violenţei. Dar mii de oameni par hotărâţi să rămână pe străzi. Actualul conducător al oraşului, desemnat de China, a făcut apel la populaţie să-şi păstreze calmul. El a adăugat că protestele nu au obiect deoarece detaliile viitorului proces electoral abia urmează să fie stabilite.


×
Subiecte în articol: proteste hong kong
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close