Antena 3 CNN Externe Fidel Castro: Romii expulzaţi din Franţa sunt victime ale unui "Holocaust rasial"

Fidel Castro: Romii expulzaţi din Franţa sunt victime ale unui "Holocaust rasial"

Fidel Castro: Romii expulzaţi din Franţa sunt victime ale unui "Holocaust rasial"
Sursa foto: Foto: vivirlatino.com
11 Sep 2010   •   10:52

Liderul cubanez Fidel Castro a apreciat vineri că romii expulzaţi de Franţa sunt victimele unui "alt fel de Holocaust rasial", relatează AFP.

"Ultimul lucru la care ne-am fi putut aştepta este această nouă expulzare a ţiganilor francezi, victime ale cruzimii extremei-dreapta franceze, care a afectat deja 7.000 dintre ei. Sunt victimele unui alt fel de Holocaust rasial", a spus Castro, într-un mesaj citit după prezentarea părţii a doua a autobiografiei sale.

Fostul preşedinte comunist, în vârstă de 84 de ani, a făcut referire la repatrierea romilor din Franţa către România şi Bulgaria, condamnată de instituţiile europene.

Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, Tohmas Hammarberg, a afirmat miercuri, într-un mesaj publicat în contul său de Twitter, că retorica împotriva romilor este similară cu termenii folosiţi în trecut de nazişti şi de regimurile fasciste, însă joi a declarat că mesajul său nu viza Parisul.

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care solicită Franţei şi altor state UE "să suspende imediat toate expulzările de romi".

Ministrul francez pentru Imigraţie, Eric Besson, a afirmat că, în perioada 1 ianuarie - 26 august, 8.313 români şi bulgari au fost repatriaţi din Franţa, marea majoritate voluntar, în timp ce în 2009 numărul repatrierilor a fost de 9.875.

"Protestul energic al francezilor este fundamental, în timp ce milionarii limitează dreptul la pensionare şi reduc posibilităţile de angajare", a mai spus Castro, referindu-se la modificarea vârstei de pensionare în Franţa, de la 65 la 67 de ani.

Antena3.ro

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close