Antena 3 CNN Externe Franţa nu mai vrea să aştepte bugetul UE destinat urgenţelor. Ce i-a propus Germaniei

Franţa nu mai vrea să aştepte bugetul UE destinat urgenţelor. Ce i-a propus Germaniei

Franţa nu mai vrea să aştepte bugetul UE destinat urgenţelor. Ce i-a propus Germaniei
25 Noi 2015   •   09:48

Un fond franco-german de 10 miliarde de euro care să finanțeze măsuri suplimentare de securitate, de întărire a controalelor la frontierele externe ale Uniunii Europene și de primire de refugiați ar putea fi înființat în săptămânile următoare, dacă va exista voința politica necesară, potrivit agenției Reuters, care citează o sursă apropiată ministrului francez al economiei, Emmanuel Macron.

Împreună cu omologul său german, vicecancelarul Sigmar Gabriel, Macron a propus înființarea acestui fond într-o scrisoare adresată președintelui Francois Hollande și cancelarului Angela Merkel.

Documentul, consultat de Reuters, propune alimentarea acestui fond cu 10 miliarde de euro pe trei ani, bani destinați gestionării situațiilor de urgență. Fondul ar urma să aibă un mecanism foarte simplu și eficient de administrare, bazat pe ponderea economică a fiecărei țări, la el fiind binevenite să participe și alte state comunitare.

'Ideea este de a transmite un mesaj rapid. Dacă vom aștepta o actualizare a programului financiar multianual al Uniunii Europene, nu vom avea nimic până în 2017. Iar situația este urgentă', a declarat sursa citată.

'Planul Juncker a fost pus la punct în patru luni. Acesta ar putea fi finalizat din punct de vedere tehnic în câteva săptămâni. Problema reală este voința politică', a explicat același oficial.

Inițiativa miniștrilor Macron și Gabriel survine la aproximativ cinci luni de la o altă propunere a celor doi, privind crearea unui buget comun al zonei euro, dar care nu a fost continuată de președintele francez și cancelarul german.

Sursa menționată afirmă însă că actuala situație a refugiaților în Germania și recentele atentate islamiste de la Paris au mărit urgența unei cooperări mai strânse pentru a răspunde acestor crize.

Aflat luni la Berlin, Emmanuel Macron a declarat că, împreună cu Sigmar Gabriel, va prezenta până la mijlocul lunii decembrie un document mai detaliat având ca bază propunerile din luna iunie referitoare la o mai bună integrare a zonei euro.

×
Subiecte în articol: criza imigranţilor
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close