Antena 3 CNN Externe Franţa. Premieră medicală mondială: Primul transplant de bronhie artificială din lume

Franţa. Premieră medicală mondială: Primul transplant de bronhie artificială din lume

Franţa. Premieră medicală mondială: Primul transplant de bronhie artificială din lume
Sursa foto: Foto: napocanews.ro
04 Mar 2011   •   23:53

Premieră mondială în lupta împotriva cancerului la plămâni. O echipă de medici francezi a reuşit să ducă la capăt, cu succes, primul transplant de bronhie artificială din lume. I-a redat astfel şansa la viaţă unui pacient grav bolnav. La fel se poate întâmpla acum cu sute de mii de oameni. 

 
Transplantul primei bronhii artificiale s-a făcut în mare taină. Pacientul, un bărbat de 78 de ani, suferea de cancer pulmonar.
 
"Primul pas a fost unul obişnuit, scoaterea celulelor canceroase, aşa cum facem pentru fiecare pacient", a dcelarat unul din medici.
 
În mod normal, chirurgii ar fi trebuit să-i extirpe plămânul bolnav. O procedură cu o rată a mortalităţii destul de ridicată. Aşa a apărut ideea revoluţionară - medicii au decis să înlocuiască bronhia afectată cu una artificială.
 
Pentru a înlocui bucăţica de bronhie bolnavă, chirurgii au folosit o bucată mică de aortă, recoltată de la un donator, pe care au consolidat-o cu un fel de arc metalic pentru a asigura circulaţia aerului.
 
Altor 20 de bolnavi li se vor transplanta bronhii artificiale. E o victorie imensă. Conform datelor publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cancerul la plămâni a ucis un milion 400 de mii de oameni, numai în 2008.

×
Subiecte în articol: Franta
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close