Antena 3 CNN Externe Franța: "Serviciile noastre de informații au eșuat. Suntem în război!"

Franța: "Serviciile noastre de informații au eșuat. Suntem în război!"

Franța: "Serviciile noastre de informații au eșuat. Suntem în război!"
06 Iul 2016   •   07:57

Comisia parlamentară care anchetează atentatele din Franţa recomandă restructurarea serviciilor de securitate, inclusiv prin crearea unei Agenţii antiteroriste, după depistarea a numeroase deficienţe şi erori în monitorizarea activităţilor militanţilor islamişti, scrie cotidianul Financial Times.

Principala propunere a Comisiei parlamentare speciale vizează înfiinţarea unei Agenţii antiteroriste care să fie subordonată direct preşedintelui ori premierului Franţei, în scopul îmbunătăţirii coordonării numeroaselor structuri care în prezent sunt subordonate diverselor ministere.

O altă propunere se referă la reactivarea reţelelor de agenţi de teren, reforma precedentă - care a avut ca rezultat restrângerea acestui sistem - fiind catalogată drept o "catastrofă" ce a împiedicat autorităţile să depisteze "semnale slabe" despre activităţile teroriştilor formaţi pe teritoriul Franţei.

"Ne confruntăm cu un război. Iar militarii noştri sunt trimişi să lupte în bocanci de plumb. Pentru că serviciile noastre de informaţii au eşuat", a atras atenţia deputatul de centru-dreapta Georges Fenech, preşedintele Comisiei parlamentare privind circumstanţele producerii atentatelor din 2015.

Membrii Comisiei parlamentare speciale au stabilit că era dificil să fi fost anticipat atacul din sala de concerte Bataclan, situată în Paris, unde teroriştii au omorât 90 de persoane în noiembrie 2015. Deşi o grupare islamistă formulase o ameninţare care viza acest loc în anul 2009, de atunci numele sălii de concerte nu mai fusese depistat în niciun complot terorist.

Sursă: Mediafax
×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close