Antena 3 CNN Externe Franţa şi-a reiterat opoziţia faţă de intrarea României în Schengen: "Trebuie rezolvată problema corupţiei"

Franţa şi-a reiterat opoziţia faţă de intrarea României în Schengen: "Trebuie rezolvată problema corupţiei"

Franţa şi-a reiterat opoziţia faţă de intrarea României în Schengen: "Trebuie rezolvată problema corupţiei"
Sursa foto: Foto: flickr.com
07 Ian 2011   •   09:31

Laurent Wauquiez, ministrul francez pentru Afaceri Europene, a reiterat, joi, dezacordul autorităţilor franceze cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Într-un interviu acordat cotidianului francez La Croix, oficialul a ţinut să precizeze că Franţa este în dezacord clar cu Ungaria, care deţine preşedinţia semestrială a UE.

"Aderarea la spaţiul Schengen este o responsabilitate enormă. Frontiera lor devine frontiera noastră. Trebuie să fie capabili să o controleze, în timp ce aici au loc diverse tipuri de trafic", a spus Laurent Wauquiez.

Ministrul francez a invocat problema corupţiei şi lipsa de securitate a graniţelor româneşti, favorizată de salariul mic al vameşilor.

"Trebuie rezolvată şi problema corupţiei: un vameş român câştigă 400 de euro pe lună", a spus Wauquiez.

Oficialul francez a adăugat că aderarea la Schengen nu este o decizie care se ia pentru a face pe plac unei ţări sau alteia şi că Franţa nu se opune "din principiu" acestei aderări. Condiţia pe care o impune Franţa este ca aceste ţări să fie pregătite. "Nu este în interesul nimănui să precipităm lucrurile", a precizat Laurent Wauquiez.

Franţa şi Germania au decis să blocheze aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene, miniştrii german şi francez de Interne au apreciat că este "prematur" să se permită aderarea celor două ţări la zona Schengen în martie 2011, adăugând că România şi Bulgaria trebuie să facă "progrese ireversibile" în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate.




×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close