Antena 3 CNN Externe Franţa va decide în următoarele săptămâni soarta navelor Mistral destinate Rusiei

Franţa va decide în următoarele săptămâni soarta navelor Mistral destinate Rusiei

Franţa va decide în următoarele săptămâni soarta navelor Mistral destinate Rusiei
28 Iul 2015   •   07:40

Președintele francez, François Hollande, a declarat luni, în cursul unui dineu cu jurnaliști acreditați la Palatul Elysee, că "în următoarele săptămâni" va lua o decizie referitoare la livrarea către Rusia a navelor Mistral, transmite Agerpres.

"Suntem supuși unor obligații contractuale", a reamintit François Hollande în legătură cu livrarea către Rusia a celor două nave de proiecție și comandament (BPC), suspendată din cauza crizei ucrainene.

"Suntem implicați în această discuție care se prelungește (cu Rusia) și care va duce neapărat la o decizie pe care va trebui să o iau și pe care o voi lua în următoarele săptămâni", a anunțat șeful statului francez.

Prima dintre cele două nave de asalt port-elicopter de tip Mistral, Vladivostok, trebuia livrată Moscovei la jumătatea lui noiembrie 2014, în timp ce a doua, Sevastopol, ar urma să fie livrată Rusiei teoretic în toamna lui 2015.

Parisul a anunțat la sfârșitul lui noiembrie amânarea "până la noi ordine" a livrării navei Vladivostok, invocând rolul Rusiei în conflictul din Ucraina.

Situația s-a deteriorat însă și Franța studiază în prezent diferite opțiuni posibile cu privire la soarta celor două nave militare.

Potrivit presei de la Moscova, Franța i-ar fi propus Rusiei să rezilieze oficial contractul privind livrarea vasele Mistral, rambursând cele 785 de milioane de euro încasate, cu condiția să poată exporta navele.

Vânzarea către Rusia a două portelicoptere de tip Mistral, încheiată în 2011, în timpul președinției lui Nicolas Sarkozy, a fost evaluată la suma de 1,2 miliarde de euro. Aceste bastimente sunt nave de război polivalente care pot transporta elicoptere, tancuri sau găzdui la bord un stat-major.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close