Antena 3 CNN Externe Descoperire macabră în Irak. Sunt victimele unei ”tentative de genocid”

Descoperire macabră în Irak. Sunt victimele unei ”tentative de genocid”

Descoperire macabră în Irak. Sunt victimele unei ”tentative de genocid”
29 Noi 2015   •   08:10

O groapă comună înconjurată de mine, unde se găseau resturile a peste 120 de persoane asasinate de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), a fost descoperită în nordul Irakului, a anunțat sâmbătă un lider local, potrivit Agerpres.

Este a șasea groapă comună descoperită în apropiere de orașul Sinjar de unde rebelii jihadiști au fost alungați la jumătatea lunii noiembrie, a explicat responsabilul local, Mahma Khalil.

Statul Islamic a preluat controlul asupra orașului Sinjar în august 2014, lansând o campanie de masacre, răpiri și violuri contra minorității yazidite care constituie majoritatea populației sale.

Națiunile Unite au descris acest atac ca o "tentativă de genocid".

Numeroase mine au fost amplasate în jurul sitului unde se află resturile a 123 de persoane, conform unor mărturii ale persoanelor care au asistat la execuții, a adăugat Mahma Khalil.

Minele sunt frecvent utilizate de gruparea radicală sunnită, care a preluat controlul anul trecut asupra unor vaste regiuni din Irak. Ele reprezintă o amenințare majoră chiar și după retragerea jihadiștilor, împiedicând refugiații să revină la casele lor.

Corpurile aflate în groapa comună, situată la circa 10 kilometri vest de Sinjar, nu a fost încă exhumate, a precizat Mahma Khalil.

Într-o altă groapă comună descoperită în zonă s-ar afla corpurile a zeci de femei executate de Statul Islamic, a făcut cunoscut un lider local.

Forțele kurde, cu ajutorul coaliției aeriene conduse de Statele Unite, i-au alungat pe jihadiști din Sinjar la 13 noiembrie.

×
Subiecte în articol: Irak groapa comuna
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close