Antena 3 CNN Externe "Grupul de contact" privind criza din Ucraina se reuneşte luni, la Minsk

"Grupul de contact" privind criza din Ucraina se reuneşte luni, la Minsk

"Grupul de contact" privind criza din Ucraina se reuneşte luni, la Minsk
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
de M.Z.    |    30 Aug 2014   •   22:55
"Grupul de contact" privind criza din Ucraina se va reuni luni la Minsk, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din Belarus, pe fondul denunţării de către occidentali şi Kiev a unei agravări a conflictului.
 
Reprezentanţii Ucrainei, Rusiei şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa vor participa la discuţii, a precizat ministerul, fără a furniza mai multe detalii, informează AFP, potrivit Agerpres.
 
Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său francez Laurent Fabius au subliniat "rolul important al viitoarelor reuniuni în cadrul grupului de contact" în cursul unei convorbiri telefonice de sâmbătă seară, se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Afacerilor Externe.
 
Cu puţin timp înainte, Vladimir Putin şi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko au precizat că aceste consultări ale grupului de contact ar trebuie să includă "reprezentanţi ai autorităţilor de la Kiev, ai regiunilor din sud-est, ai OSCE şi ai Rusiei".
 
Unul sau mai mulţi reprezentanţi ai separatiştilor vor fi prezenţi la această reuniune, a anunţat într-un interviu pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti Andrei Purghin, aşa-numitul "vicepremier" al "Republicii populare Doneţk", proclamată unilateral de către insurgenţi.
 
Moscova a solicitat în mai multe rânduri ca separatiştii proruşi, care se luptă cu forţele loiale Kievului în estul Ucrainei, să poată participa la discuţiile privind soluţionarea crizei. Liderii ucraineni sunt însă reticenţi faţă de ideea de a se aşeza la masa negocierilor în prezenţa lor, pe care o consideră nelegitimă.
 
Denis Puşilin, şef al "parlamentului" republicii Doneţk, a participat la precedenta reuniune, de la 31 iulie, de la Minsk, a grupului de contact.
 
Rebelii proruşi au declanşat o vastă contraofensivă împotriva forţelor guvernamentale, iar NATO a făcut apel la Moscova să înceteze "acţiunile militare ilegale" în Ucraina.
 
Kievul, Alianţa Nord-Atlantică şi principalele puteri occidentale acuză Rusia că a trimis trupe regulate să lupte alături de separatişti. Moscova respinge aceste acuzaţii şi dezminte categoric că ar avea trupe în Ucraina.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close