Antena 3 CNN Externe Guvernul egiptean impune restricţii femeilor care doresc să călătorească în Turcia

Guvernul egiptean impune restricţii femeilor care doresc să călătorească în Turcia

Guvernul egiptean impune restricţii femeilor care doresc să călătorească în Turcia
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
17 Mai 2015   •   22:00

Guvernul de la Cairo a impus restricţii femeilor egiptene care doresc să călătorească în Turcia, decizie care survine la câteva luni după ce o hotărâre similară a fost adoptată împotriva bărbaților egipteni, ca măsură de a preveni recrutarea acestora de către jihadiști, scrie AFP.

Potrivit autorităţilor egiptene, femeile cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani trebuie să obțină o autorizație specială înainte de a pleca în Turcia, cu cel puţin 72 de ore înaintea călătoriei.

În anunţ nu se precizează motivul impunerii acestor restricții. În luna martie, organismul religios din cadrul guvernului egiptean, Dar al-Ifta, a avertizat femeile egiptene asupra riscului căsătoriilor pe internet cu jihadiști din gruparea Statul Islamic, ce le-ar putea împinge către 'extremism și terorism'.

O măsură similară a fost adoptată în luna decembrie împotriva bărbaților egipteni din aceeași categorie de vârstă, în cazul acestora restricţia fiind valabilă şi pentru călătoriile în Libia.

Turcia este considerată principala poartă de acces către teritoriile controlate de Statul Islamic în Siria și Irak, această grupare jihadistă făcându-şi apariţia anul trecut şi în Libia. Între timp, Egiptul a început să se confrunte la rândul său cu o amenințare jihadistă provenită din interior, mai ales în peninsula Sinai, unde principala grupare armată s-a declarat loială Statului Islamic.

Pe de altă parte, relaţiile dintre Ankara şi Cairo s-au tensionat după înlăturarea de la putere a preşedintelui egiptean Mohamed Morsi, condamnat sâmbătă la moarte împreună cu alte câteva sute de membri ai formațiunii sale, Frăţia Musulmană. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a calificat această sentință — care nu este definitivă — drept 'o întoarcere în Egiptul antic'.

 

×
Subiecte în articol: turcia Egipt
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close