Antena 3 CNN Externe Ikea despăgubeşte patru cliente rome, pe care le-a supravegheat în mod "discriminatoriu"

Ikea despăgubeşte patru cliente rome, pe care le-a supravegheat în mod "discriminatoriu"

Ikea despăgubeşte patru cliente rome, pe care le-a supravegheat în mod "discriminatoriu"
Sursa foto: Foto: semineedle.com
14 Ian 2011   •   23:01

Ikea va plăti 60.000 de coroane (6.730 de euro) despăgubiri unui număr de patru cliente rome, pe care unul dintre paznicii săi le-ar fi supravegheat într-un mod "discriminatoriu, în legătură cu apartenenţa lor etnică", a anunţat justiţia suedeză, citată de AFP.
   
"Ikea a expus aceste femei unei discriminări în legătură cu apartenenţa lor etnică", scrie în hotărârea sa, postată pe site-ul său, avocatul suedez al poporului, însărcinat cu cazurile de discriminare (DO).
   
Cele patru femei, care vor primi câte 15.000 de coroane (peste 1.600 de euro) fiecare, au depus plângere după ce au fost urmărite şi ţinute sub observaţie "în permanenţă" de către un paznic, în timp ce vizitau magazinul Ikea de la periferia oraşului Goteborg, în sud-vestul Suediei.
   
"Şi alţi clienţi au constatat că paznicul le supraveghea, situaţie pe care femeile au resimţit-o ca pe o ofensă suplimentară", subliniază avocatul poporului, Katri Linna.
   
Mediatoarea justiţiei suedeze a anunţat că a hotărât să dea Ikea în judecată, dar a propus grupului, mai întâi, un compromis în vederea soluţionării litigiului, lucru pe care Ikea l-a acceptat.
   
Grupul suedez din domeniul mobilei, care se doreşte un model de întreprindere responsabilă social şi ecologic, "nu s-a pronunţat asupra faptului că femeile au fost discriminate (sau nu), ci şi-a exprimat regretul că s-au simţit discriminate şi se angajează să ia măsuri pentru a evita ca acest gen de cazuri să se repete", a anunţat avocatul poporului.
  

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close