Antena 3 CNN Externe URAGANUL SANDY şi-a pierdut din intensitate, dar urmările sunt devastatoare

URAGANUL SANDY şi-a pierdut din intensitate, dar urmările sunt devastatoare

URAGANUL SANDY şi-a pierdut din intensitate, dar urmările sunt devastatoare
Sursa foto: Mediafax_Foto-Andrew_Burton
de O.P.    |    30 Oct 2012   •   18:13

Cel puţin 32 de persoane au murit în Statele Unite şi Canada din cauza intemperiilor provocate de Uraganul Sandy, anunţă autorităţile americane şi canadiene, citate de AFP. Cincisprezece persoane au murit în statul New York, conform guvernatorului Andrew Cuomo, zece victime înregistrându-se în oraşul New York. Alte două persoane au murit în statul Connecticut (nord-est), situat la nord de New York. Trei victime s-au înregistrat în New Jersey, patru în Pennsylvania şi câte una în Maryland şi West Virginia.
  
Un membru al echipajului corabiei HMS Bounty, scufundată în largul statului North Carolina, a murit la spital, iar căpitanul navei, folosită pentru realizarea unui film, este dat dispărut. Cel puţin o persoană a murit la Toronto, unde s-au înregistrat rafale de vând extrem de puternice.



ŞIRUL EVENIMENTELOR DE MARŢI 30 OCTOMBRIE


Update 18:10 Peste opt milioane de locuinţe au rămas fără electricitate în 18 state din nord-estul SUA şi în Washington DC, din cauza Uraganului Sandy, anunţă Departamentul american al Energiei. La ora 15,00 ora României, 8.114.433 de clienți nu aveau electricitate. Cel mai afectat stat este New Jersey, unde sunt 2,5 milioane de case fără electricitate.

Update 14:56
Un reactor nuclear a fost scos din funcţiune marţi în statul New Jersey, în estul SUA, din cauza intemperiilor provocate de Uraganul Sandy, a anunţat operatorul acestuia, citat de AFP. Situat la Hancocks Bridge, pe marginea râului Delaware, reactorul Salem 1 a fost închis când patru dintre cele şase pompe ale sale de circulaţie a apei au încetat să funcţioneze, a precizat societatea Public Service Electric and Gas (PSEG), adăugând că reactorul vecin de la Hope Creek funcţiona normal.

UPDATE: 14:00 MAE atenţionează cetăţenii români care doresc să călătorească în SUA că în douăsprezece state de pe Coasta de Est a fost declarată stare de urgenţă din cauza uraganului Sandy, iar activitatea aeroporturilor a fost afectată. În caz de necesitate, cetăţenii români aflaţi în zonă se pot adresa misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de pe teritoriul SUA şi Canada, precizează un comunicat de presă transmis marţi de MAE.

UPDATE 13:32  Impactul economic al uraganului Sandy va depăşi 20 de miliarde de dolari după ce furtuna a lovit coasta de Est a Statelor Unite cauzând pagube clădirilor şi inundând tunelurile de metrou din New York, cel mai populat oraş american, scrie Bloomberg. Totalul de peste 20 de miliarde de dolari include pierderi asigurate de circa 7-8 miliarde de dolari, a declarat Charles Watson, director pentru cercetare şi dezvoltare la Kinetic Analysis Corp, companie de analiză a riscurilor. O mare parte din nota de plată rămasă va fi preluată de oraşe şi state pentru reparaţiile necesare infrastructurii, a spus el.
  
"Cred că (impactul, n.r.) în sectorul public este disproporţionat de mare", a spus Watson. Amploarea pagubelor nu va fi cunoscută până când nu se retrag apele şi angajaţii pot inspecta tunelurile de metrou şi infrastructura de utilităţi.
  
Companiile aeriene au blocat la sol 12.500 de zboruri, în timp ce bursele sunt închise marţi a doua zi consecutiv din cauza condiţiilor meteo pentru prima dată începând din 1888.

UPDATE: 12:54 Creşterea nivelului apelor unui râu din New Jersey după trecerea uraganului Sandy a determinat ruperea unui dig în comitatul Bergen, la câţiva kilometri distanţă de oraşul New York, a anunţat poliţia locală, citată de AFP.  Ruperea digului de pe râul Hackensack a determinat mobilizarea unor importante resurse ale poliţiei şi gărzii naţionale pentru a le veni în sprijin locuitorilor din oraşul Moonachie, ameninţat de inundaţii, potrivit presei locale.

UPDATE 12:48 Viteza vântului a scăzut la 105 kilometri pe oră marţi dimineaţă pe măsură ce ciclonul post-tropical Sandy a înaintat spre uscat, a anunţat Centrul american de previziuni hidrometeorologice (HPC), transmite AFP. La ora 05.00 (ora 11.00, ora României), centrul furtunii se găsea la 145 de kilometri vest de Philadelphia (Pennsylvania) şi înainta spre vest, determinând rafele de vânt susţinute de 105 kilometri pe oră.
  
Înainte de a atinge uscatul, luni seară, Sandy, clasat atunci drept uragan, a antrenat rafale de vânt de 150 de kilometri pe oră. "O scădere continuă (a forţei vântului. n.r.) este prevăzută în cursul următoarelor 48 de ore", a precizat NHC în buletinul său, avertizând totodată asupra menţinerii riscurilor de inundaţii.

UPDATE 11:59 Preşedintele american Barack Obama a decretat marţi dimineaţa stare de "catastrofă majoră" în statul New York, după trecerea uraganului Sandy, care a făcut ravagii pe coasta de est a Statelor Unite, inundând o mare parte din Manhattan, relatează AFP. Această decizie "permite accesul la fondurile federale al persoanelor afectate în comitatele Bronx, Kings, Nassau, New York, Richmond, Suffolk şi Queens", precizează Casa Albă într-un comunicat. Stare de castastrofă majoră a fost decretată şi pentru New Jersey.

UPDATE: 11:19 Traficul aerian între Marea Britanie şi Statele Unite era în continuare perturbat, marţi, pentru a doua zi consecutiv, din cauza uraganului Sandy, relatează AFP.  Compania British Airways a fost nevoită să anuleze 11 legături dus-întors cu coasta de est a Statelor Unite, în special zboruri în direcţia sau provenind dinspre aeroproturile din New York JFK, Newark, Washington, Baltimore şi Philadelphia. În schimb, zborurile provenind din Boston ar trebui asigurate normal, contrar a ceea ce s-a întâmplat luni, a precizat compania. Virgin Atlantic a anulat sau întârziat marţi zborurile către şi dinspre New York, Washington şi Boston.


UPDATE: 10:57 Furtunile, care afectează în prezent diverse regiuni ale continentului american, precum uraganul Sandy sau ploile torenţiale din Argentina, reprezintă semnul schimbărilor climatice care se vor agrava, au avertizat luni experţii în timpul unei conferinţe la Lima, relatează AFP. "Aceste furtuni reprezintă un semnal de alarmă şi chiar dacă acest lucru pare un pic catastrofic, adevărul este că impactul (schimbărilor climatice) este deja foarte grav şi nu poate decât să se agraveze pe viitor", a declarat pentru AFP Adrian Fernandez, biolog mexican specialist în domeniul climatic.
  
La rândul său, Nicholas Stern, un expert britanic, a anunţat prin intermediul unei videoconferinţe că "plata ignorării efectelor schimbării climatice se va traduce printr-o creştere a temperaturii în lume care doar va agrava situaţia".

UPDATE: 10:40 Condiţiile meteo împiedică deschiderea bursei din SUA pentru două şedinţe consectiv, pentru prima dată în decurs de peste un secol, în contextul ravagiilor cauzate pe coasta de Est a Statelor Unite de uraganul Sandy, iar atenţia se îndreaptă acum spre ziua de miercuri, potrivit Bloomberg.

NYSE Euronext va testa un plan de urgenţă marţi, pentru situaţia în care piaţa de capital nu va putea relua tranzacţiile nici miercuri. Bursele rămân închise marţi şi se alătură pieţelor de obligaţiuni, după ce vântul foarte puternic şi inundaţiile au paralizat centrul financiar al SUA. Închiderea bursei pentru două şedinţe consecutiv, prima după 1888, a fost anunţată de operatorul NYSE Euronext după consultări cu alţi operatori bursieri. Anterior, asociaţia pieţelor financiare a recomandat oprirea completă a tranzacţiilor cu instrumente financiare cu venit fix denominate în dolari, după ce această piaţă a avut luni un program mai redus şi a închis la prânz.


UPDATE: 09:15 Şapte tuneluri de metrou din New York au fost inundate din cauza creşterii apelor, provocată de uraganul Sandy, care a lovit metropola americană în cursul serii, a anunţat marţi autoritatea pentru controlul transportului subteran, vorbind despre cea mai mare catastrofă din "108 ani" de existenţă.
  
"Metroul newyorkez are 108 ani dar niciodată nu s-a confruntat cu o catastrofă atât de devastatoare ca cea din noaptea trecută", a declarat Joseph Lhota, director al Metropolitan Transportation Authority (MTA), citat de AFP.



"Uraganul Sandy a generat haos în toată reţeaua noastră de transport, în fiecare cartier şi comitat al regiunii", a adăugat Lhota într-un comunicat, subliniind că acesta a smuls copaci din rădăcină, a provocat pene de electricitate şi a inundat depourile.
  
Şiroaie de apă au invadat străzile din sudul Manhattanului în special sectorul Battery Park, o parte a cartierului Chelsea în vest şi mai multe străzi la est, până pe 2nd Avenue.




UPDATE: 08:45 Nicio centrală nucleară din nord-estul Statelor Unite nu a fost obligată să îşi înceteze activitatea din cauza uraganului Sandy dar un reactor era totuşi în stare de alertă din cauza creşterii nivelului apelor, a anunţat Agenţia americană pentru siguranţă nucleară (NRC), relatează AFP.   "Luni, la ora 21.00 (marţi, 03.00 ora României) niciun reactor nu a trebuit închis din cauza furtunii (...). Toate centralele rămân în siguranţă şi sub control, materialul de urgenţă a fost pus la dispoziţie şi inspectorii NRC au fost trimişi" la faţa locului, scrie agenţia într-un comunicat.

UPDATE: 08:09 La New York apele au inundat străzile Manhattanului, arzând transformatoare şi lăsând oraşul în întuneric - situaţie fără precedent în ultimii 50 de ani, transmite corespondentul MEDIAFAX la New York. Autorităţile au închis tunelurile dinspre Manhattan şi mai multe poduri, iar curentul electric a fost întrerupt intenţionat în toată partea sudică, incluzând centrul financiar Wall Street. Alte zeci de transformatoare au fost distruse la sud de 39 Street de contactul cu apa, iar staţiile de metrou au fost inundate.


  
Cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa pe teritoriul statului New York. În Queens, un bărbat în vârstă de 29 de ani a fost ucis de un copac smuls din rădăcini. Aeroportul Laguardia a fost închis complet, iar JFK a operat la limită foarte redusă, existând pericolul ca pistele să fie inundate.

UPDATE 07:49: Autorităţile locale din statele New York, New Jersey, Pennsylvania, Virginia şi North Carolina au anunţat luni 12 morţi, iar poliţia din Toronto a anunţat că o femeie canadiană a murit în urma prăbuşirii unor bucăţi de moloz, smulse de rafale de vânt. Cel puţin cinci persoane au fost ucise de ciclonul Sandy în statul New York, între care un bărbat în vârstă de 30 de ani, după ce un arbore s-a prăbuşit peste acesta, în cartierul Queens, a declarat pentru presa americană un purtător de cuvânt al guvernatorului Andrew Cuomo.
  
Două persoane au murit în statul Jersey, după ce un arbore s-a prăbuşit peste un vehicul, potrivit unui oficial local din cadrul serviciilor de urgenţă.
  
Alte două persoane au murit în Pennsylvania, una după ce a căzut dintr-un copac, iar alta în urma surpării unei case, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul serviciilor de urgenţă, fără să ofere detalii suplimentare. Ciclonul Sandy a produs luni scufundarea unei replici a velierului cu trei catarge HMS Bounty - construit în 1962 şi devenit celebru în cinema - în largul statului North Carolina (sud-est). O membră a echipajului a decedat la spital. Căpitanul nu a fost încă găsit.
  
În statul Maryland, o femeie a murit după ce s-a lovit de un arbore, potrivit unor oficiali.
  
În West Virginia, o femeie în vârstă de 48 de ani a fost ucisă de un camion, în timpul unei ninsori puternice cauzată de sosirea ciclonului Sandy, au precizat autorităţile locale.
  
În Canada, la Toronto, o femeie a fost ucisă de moloz, în centrul oraşului, potrivit poliţiei.

UPDATE: 07:26 Sandy urmează să fie resimţit pe continent. Munţii din vestul Virginiei urmează să fie acoperiţi cu un strat de zăpadă de un metru, în timp ce valurile Lacului Michigan, aflat la peste 1.000 de kilometri de Atlantic, ar putea să atingă o înălţime de până la zece metri, potrivit Serviciului Naţional american de Meteorologie NWS.

UPDATE: 06:30 Candidatul republican la preşedinţie Mitt Romney a anunţat luni că a înlocuit o reuniune electorală prevăzută marţi cu o reuniune "de ajutorare" a victimelor ciclonului Sandy în statul Ohio, unul dintre statele-cheie din nordul ţării, relatează AFP. Ceea ce se va întâmpla exact la acest eveniment, care se va desfăşura pe o arena sportivă la Kettering, în statul Ohio, nu era cunoscut, însă două celebrităţi a căror prezenţă a fost anunţată iniţial la reuniunea electorală, fostul pilot de automobile Richard Petty şi cântăreţul Richard Owen, urmează să fie prezente la reuniunea de marţi. În schimb, senatorul John McCain nu mai apare în program.

CUM ARATĂ HARTA ZBORURILOR




UPDATE: 05:55 Două persoane au murit luni seara la New Jersey, după ce un arbore s-a prăbuşit peste un vehicul, în timp ce rafale violente de vânt care însoţesc ciclonul Sandy se abăteau asupra statului, a anunţat un oficial local, relatează AFP.

UPDATE: 05:50 Inundaţii importante s-au produs în toată zona de sud a Manhattanului luni seara, sectoare întregi fiind afectate, în timp ce părţi imense din oraş au fost afectate de pene de curent, rămânând în beznă, odată cu apropierea ciclonului Sandy, relatează AFP. East River şi Hudson River au inundat tuneluri, în urma unor rafale violente de vânt şi ploi torenţiale care se abat asupra oraşului, trombe de apă acoperind sectorul Battery Park, la sud de Manhattan.



UPDATE: 05:45 Un bărbat a fost ucis luni seara de un arbore care s-a prăbuşit peste el, la New York, în urma unor rafale violente de vânt care s-au abătut asupra oraşului odată cu apropierea ciclonului Sandy, au anunţat pompierii, relatează AFP. Accidentul a avut loc în cartierul Queens. Victima este un bărbat în vârstă de 30 de ani, potrivit aceleiaşi surse.

UPDATE: 05:30 "Ciclonul posttropical Sandy a atins uscatul în apropiere de Atlantic City către ora (locală) 20.00 (2.00, ora României)", a anunţat NHC. Rafalele de vânt ale acestuia au slăbit uşor, la aproximativ 130 de kilometri pe oră, după ce anterior atingeau 150 de kilometri pe oră, dar continuau să se facă resimţite pe o rază de aproximativ 800 de kilometri de la centru. Acesta se afla la aproximativ zece kilometri de Atlantic City, "Las Vegasul Coastei de Est", unde efectele ciclonului se fac deja simţite.
  
UPDATE 05:25: "Prioritatea este să facem în aşa fel încât să salvăm vieţi", a declarat Barack Obama într-un discurs susţinut la Casa Albă, la finalul unei reuniuni de criză. Întreruperea campaniei într-un moment crucial îi permite să acţioneze ca preşedinte şi să amintească faptul că este "comandant suprem", în contrast cu inerţia reproşată lui George W. Bush în timpul uraganului Katrina, în 2005.

NHC a precizat că Sandy, care a produs deja 67 de morţi în Caraibe, nu mai este un uragan - adică un ciclon tropical -, ci un ciclon "posttropical", însoţit de rafale de vânt care continuă să prezinte forţa unui uragan. Sandy nu mai este alimentat de căldura oceanului, ci de diferenţe de temperaturi legate de întâlnirea sa cu un front de aer mai rece provenind din nord.


  
La Atlantic City, cazinouri, baruri şi hoteluri care găzduiesc anual peste 30 de milioane de vizitatori erau baricadate cu scânduri şi saci de nisip. Poliţia a închis toate rutele către oraş.

UPDATE: 05:23
La New York, podurile de peste East River, inclusiv celebrul Brooklyn Bridge, au fost închise începând de luni, de la ora locală 19.00 (marţi, 1.00, ora României), a anunţat primarul Michael Bloomberg, în timp ce zeci de mii de newyorkezi erau privaţi de electricitate.
  
Presiunea atmosferică, de 940 de hectopascali, potrivit NHC, este cea mai scăzută înregistrată vreodată la această latitudine în Statele Unite, a declarat meteorologul Brad Panovich.

"Va dura. Zilele următoare vor fi dificile. Oameni (...) vor fi ucişi în timpul furtunii", a avertizat guvernatorul statului Maryland, Martin O'Malley.

Compania Amtrak a suspendat toate legăturile feroviare şi rutiere de pe coastă, în timp ce peste 12.000 de zboruri interne şi internaţionale au fost anulate, potrivit site-ului flightaware.com.
  
În centrul Manhattanului, la New York, o macara din vârful unui imobil de 90 de etaje aflat în construcţie s-a prăbuşit parţial din cauza rafalelor violente de vânt.

UPDATE: 05:21 În capitala federală, Washington, funcţionarii şi elevii au fost îndemnaţi din nou să rămână acasă marţi. Menţinerea marţi a suspendării circulaţiei mijloacelor de transport în comun le aduce profituri taximetriştilor, care facturau un tarif suplimentar de 15 dolari pentru "situaţii de urgenţă".
  
Sandy urmează să fie resimţit pe continent. Munţii din vestul Virginiei urmează să fie acoperiţi cu un strat de zăpadă de un metru, în timp ce valurile Lacului Michigan, aflat la peste 1.000 de kilometri de Atlantic, ar putea să atingă o înălţime de până la zece metri, potrivit Serviciului Naţional american de Meteorologie NWS.


IMAGINI LIVE CU URAGANUL SANDY

ŞIRUL EVENIMENTELOR DE LUNI, 29 OCTOMBRIE

Update 22:25  Nord-estul Statelor Unite este în stare de asediu în apropierea uraganului Sandy, care a provocat deja ploi torenţiale pe litoral, înainte de ajunge pe coastă, paralizând economia şi transporturile, relatează AFP.

Update 21:10 
Potrivit unui grafic publicat de ediţia online Huffington Post, uraganul Sandy este aşteptat să atingă coasta de nord-est a Statelor Unite marţi dimineaţă, la ora 8 (ora României)

INTRĂ AICI PENTRU MAI MULTE ASTFEL DE GRAFICE



Update 20:30 Ochiul uraganului Sandy se afla, luni după-amiază, la 283 de kilometri sud-est de New York, iar viteza sa de deplasare creştea din nou, chiar dacă rafalele de vânt se menţineau la viteza de 150 de kilometri pe oră, potrivit Centrului naţional pentru uragane (NHC).

Potrivit buletinului NHC publicat la ora 14.00 (20.00 ora României), viteza vântului nu a evoluat în raport cu sfârşitul dimineţii, dar viteza de deplasare a masei depresionare a trecut de la 30 la 40 de kilometri pe oră.

Update 19:46 Candidatul republican la Casa Albă, Mitt Romney, şi-a anulat reuniunile electorale prevăzute începând cu luni seara "din respect pentru milioanele de americani" ameninţaţi de uraganul Sandy.

Anularea complică finalul campaniei republicanului, care trebuie să acopere în continuare o diferenţă mică dar persistentă în sondaje în statele cheie pentru scrutinul din 6 noiembrie, cum ar fi Ohio (nord), unde se află de duminică dimineaţă. Fără o victorie în acest stat, alegerea sa va fi foarte dificilă.



Update 19:00
Uraganul Sandy poate avea consecinţe dezastruoase, a avertizat luni preşedintele american Barack Obama, într-o intervenţie televizată, informează AFP.

Obama le-a atras atenţia compatrioţilor săi că aceasta este o furtună "mare şi puternică".

"Ne aşteptăm ca furtuna să lovească în cursul acestei seri (marţi, după fusul României). Milioane de oameni vor fi afectaţi. Cel mai important mesaj pe care am să îl transmit poporului american e să îi asculte pe oficialii locali. Dacă ei vă spun să evacuaţi, evacuaţi. Transportul va fi afectat pentru mult timp, iar electricitatea va fi o problemă. Vor fi mulţi copaci căzuţi şi multă apă. Publicul trebuie să se aştepte la pene lungi de curent".

"Cred că toată lumea ia situaţia foarte în serios. Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă spre cei care vor fi afectaţi zilele următoare. Va fi o furtună mare, dificilă. Sunt încrezător că suntem pregătiţi de asta", a mai spus preşedintele SUA Barack Obama.


Potrivit flightaware.com, aproximativ 11.000 de zboruri au fost anulate, luni, pe aeroporturile americane, blocând deplasările a zeci de mii de pasageri, în apropierea sosirii uraganului Sandy. Alte 2.594 de curse au fost deja anulate pentru marţi.
   
În Extremul Orient, companiile japoneze au anulat şi ele zborurile către New York şi Washington, la fel ca Air India şi Pakistan International Airlines.
   
Metrourile, autobuzele şi trenurile au fost închise la New York, Philadelphia şi Washington.  

Update 18:23 Dolarul american s-a apreciat uşor luni, iar randamentele titlurilor Trezoreriei SUA au scăzut, după ce investitorii s-au orientat spre moneda americană ca plasament considerat sigur, pentru a se pregăti în aşteptarea impactului uraganului Sandy, potrivit MarketWatch.

Update 18:00
Tunelurile Holland şi Brooklyn-Battery din Manhattan vor fi închise circulaţiei începând cu ora 14.00 (20.00 ora României), a anunţat guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, într-o conferinţă de presă, din cauza riscurilor de inundaţii provocate de uraganul Sandy.

Update 16:10 Paisprezece dintre cei 16 membri ai echipajului navei HMS Bounty, un velier cu trei catarge aflat în derivă în largul statului North Carolina (sud-estul Statelor Unite) din cauza uraganului Sandy, au fost salvaţi de paza de coastă. Marinarii au fost salvaţi cu două elicoptere Jayhawk, precizează echipele de salvare într-un comunicat.

Un avion Hercules C-130, căruia i se va alătura un al treilea elicopter, se află în continuare în zonă pentru a încerca să găsească cei doi membri ai echipajului care sunt în continuare daţi dispăruţi.


 
Update 15:30 Şase sau şapte cetăţeni francezi sunt dispăruţi pe mare, între Martinica şi Republica Dominicană, începând de duminică seara, după trecerea Uraganului Sandy, anunţă Ministerul francez al Transporturilor, citat de AFP.
   
Centrul regional operaţional de supraveghere şi salvare din Antille-Guyane a lansat o operaţiune de căutare.

Update 15:00 16 persoane care formau echipajul unui vas cu trei catarge aflat în largul Carolinei de Nord (sud-estul Statelor Unite) au abandonat luni nava, aflata în calea Uraganului Sandy, a anunţat paza de coastă americană, citată de AFP.

Update 13:49 Preşedintele SUA, Barack Obama, şi-a anulat luni o deplasare electorală în statul Florida şi va rămâne la Casa Albă "pentru a supraveghea pregătirile" în vederea Uraganului Sandy, informează AFP. Uraganul, care ar putea provoca daune majore pe Coasta de Est a SUA, a condus deja la anularea mai multor evenimente de campanie ale principalilor candidaţi la Preşedinţia SUA.
  
În 2005, preşedintele George W. Bush a fost criticat dur pentru reacţia întârziată a autorităţilor după Uraganul Katrina.



UPDATE: 12:49 Cozi imense s-au format la magazine de produse alimentare şi supermarketuri, locuitorii oraşului cumpărând lucruri care să le permită să facă faţă uraganului Sandy, ca sticle de apă, pâine, produse proaspete, baterii.



UPDATE 12:20  Impactul economic al uraganului Sandy va putea fi calculat cu exactitate abia după trcerea acestuia, însă are potenţialul de a fi mai puternic decât uraganul Irene, care a avut anul trecut un impact estimat la 10-15 miliarde de dolari şi a intrat în Top 10 al celor mai distrugătoare furtuni.
  
Sandy va încetini după ce va atinge uscatul, în noaptea de luni spre marţi în SUA, şi va afecta mai puternic marile oraşe din nord-estul SUA, între care New York, Boston, Philadelphia şi Washington DC/Baltimore, dar şi regiuni mai îndepărtate de coastă, a declarat Evan Gold, vicepreşedinte la Planalytics, companie care asigură servicii de evaluare a impactului schimbărilor de vreme asupra comportamentului consumatorilor.
  
De asemenea, uraganul ar putea cauza pagube şi în Canada, în oraşele Toronto şi Ottawa. Potrivit estimărilor, uraganul va influenţa o treime din populaţia Statelor Unite.



UPDATE 10:34  Pieţele de capital şi de opţiuni din Statele Unite vor fi închise luni şi, posibil, marţi, ca urmare a temerilor autorităţilor de reglementare, operatorilor burselor şi traderilor privind integritatea pieţelor în faţa uraganului Sandy, potrivit CNBC. Participanţii în piaţă şi autorităţile de reglenentare au decis să închidă bursa, deoarce uraganul va face dificilă asigurarea siguranţei angajaţilor.
  
Pieţele de obligaţiuni vor deschide normal, dar se vor închide la prânz. Iniţial, Wall Street s-a pregătit să respecte programul de lucru luni, însă cu personal redus, cazat în hoteluri în apropierea locurilor de muncă şi cu susţinerea birourilor companiilor din alte oraşe. Sistemul de transport în comun din New York a fost închis duminică seara, iar zeci de mii de angajaţi sunt nevoiţi să rămână acasă. Circa 8,5 milioane de persoane folosesc zilnic sistemul de transport al Autorităţii Metropolitane de Tranzit.




UPDATE: 08:38
  Consiliul de Securitate al ONU, al cărui sediu se află la New York, a anulat reuniuni la care urmau să participe preşedinţi din America Latină, din cauza uraganului Sandy care urmează să atingă Coasta de Est a Statelor Unite, a anunţat ONU, relatează AFP. Preşedintele Guatemalei Otto Perez urma să prezideze o reuniune a Consiliului de Securitate consacrată situaţiei femeilor în zone de conflict, la care urma să participe, de asemenea, ministrul francez pentru Drepturile Femeilor Najat Vallaud-Belkacem.
  
Preşedintele bolivian Evo Morales urma să sosească luni la sediul ONU pentru a lansa o campanie de promovare a quinoa, o cereală bogată în proteine, în cadrul luptei împotriva foametei în lume. Miniştri din alte ţări din America de Sud urmau să participe la această reuniune.




UPDATE: 08:00 Sandy ar urma să atingă astăzi ţărmul american, dar îşi face deja simţită prezenţa prin valuri mari, ploi torenţiale şi rafale puternice de vânt.
Primele efecte ale uraganului Sandy s-au făcut simţite duminică, de-a lungul Coastei de Est, provocând anularea a mii de curse aeriene şi evacuarea a sute de mii de persoane la New York şi din anumite zone de coastă. Preşedintele Barack Obama i-a îndemnat pe americani să ia pericolul "foarte în serios".
  
Luni, la ora 0.00 GMT (2.00, ora României), uraganul se afla la sud de New York, potrivit Centrului american pentru supravegherea uraganelor (NHC), cu sediul la Miami.

Sosirea uraganului Sandy este, pentru americanii de pe Coasta de Est, cel mai rău scenariu care se putea închipui. În orele următoare, uraganul, care se manifestă deja deasupra unei zone cu diametrul de 1300 de kilometri, va întâlni un front de aer rece, coborât din Canada, şi o furtună de iarnă venită din vest. Meteorologii americani au botezat uraganul hibrid "Superstorm" sau "Frankenstorm", tocmai pentru a-i sublinia caracterul unic.



În următoarele ore, uraganul este aşteptat să ajungă la New York. Este o provocare căreia localnicii nu ştiu cum îi vor face faţă.

Primăria a ordonat evacuarea zonelor inundabile din New York, în care apele ar putea creşte până la trei metri peste nivelul normal. 1100 de soldaţi ai gărzii naţionale au fost mobilizaţi pentru a menţine ordinea în oraş. Chiar şi bursa de pe Wall Street se va limita, astăzi, doar la tranzacţii electronice. Mii de curse aeriene sunt anulate. Preşedintele Barack Obama a renunţat şi el la o parte din activităţile din campania electorală pentru a supraveghea evoluţia situaţiei.

Candidatul republican Mitt Romney a renunţat, de asemenea, la mitingurile programate în zona ameninţată. Campania electorală a trecut, oricum, pe planul doi, ceea ce încurcă planurile celor două tabere adverse. Dar, pentru milioane de americani, politica este, acum, cea din urmă grijă.


×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close