Antena 3 CNN Externe Înalt demnitar, acuzat că a colaborat cu serviciile secrete comuniste. Dovezile, ţinute la păstrare de ruşi

Înalt demnitar, acuzat că a colaborat cu serviciile secrete comuniste. Dovezile, ţinute la păstrare de ruşi

Înalt demnitar, acuzat că a colaborat cu serviciile secrete comuniste. Dovezile, ţinute la păstrare de ruşi
09 Mar 2015   •   16:46

Omul de afaceri Lajos Simicska a declarat că Viktor Orban a oferit informaţii despre el serviciilor secrete comuniste cu cunoştinţa sa în timp ce urmau amândoi serviciul militar în anii '80 şi că documentele care ar dovedi acest lucru s-ar afla la autorităţile ruse, acuzaţii despre care premierul ungar a spus că sunt motivate de 'ură', relatează MTI, preluată de Agerpres.

Într-un interviu publicat duminică de blogul Mandiner, Simicska a spus că autorităţile comuniste l-au pus sub urmărire şi, când era în armată, i s-a arătat 'un teanc gros de hârtii'. Orban i-ar fi spus de bunăvoie că scrie rapoarte despre el, iar ei discutau despre ce ar trebui să includă acestea, a precizat omul de afaceri.

După ce şi-au încheiat serviciul militar, Orban i-a spus că autorităţile comuniste "au încercat să-l coopteze, dar că a refuzat". Simicska a mai declarat că l-a crezut atunci pe Orban, dar că acum nu mai ştie ce să creadă.

"Faptele vorbesc de la sine. Toate informaţiile sunt disponibile", a declarat luni Orban presei. El s-a declarat 'întristat" că "nemulţumirile personale pot face pe cineva să se coboare atât de jos". Orban a mai spus că nu vede niciun sens în a crea un 'circ' în politica ungară şi că, în afară de prezentarea faptelor, nu vrea să se angajeze într-o astfel de dispută.

Socialiştii, aflaţi în opoziţie, au cerut convocarea Comisiei pentru securitate naţională din Parlament în legătură cu afirmaţiile omului de afaceri Lajos Simicska privind activităţile premierului în timpul perioadei comuniste.

Vicepreşedintele socialiştilor, Zoltan Lukacs, a declarat într-o conferinţă de presă că 'cea mai gravă afirmaţie' a lui Simicska este că documentele care ar dovedi presupusa cooptare a lui Orban de către serviciile secrete sunt păstrate de către autorităţile ruse. Dacă se va dovedi că este aşa, atunci suveranitatea Ungariei ar putea fi compromisă, din moment ce Orban ar putea fi şantajat de către autorităţile ruse, a insistat Lukacs.

Cabinetul premierului a răspuns oferind documente care arată că lui Orban i s-a cerut să colaboreze cu autorităţile comuniste oferind informaţii, dar că el a refuzat. Documentele fac parte dintr-un răspuns la o întrebare scrisă a unui parlamentar adresată lui Orban în 2012. În răspunsul său, Orban a spus că el şi soţia sa şi prietenii lor de atunci din opoziţie au fost puşi sub supraveghere în anii '80.

"Foloseau diverse tipuri de instrumente ale serviciilor secrete împotriva noastră. Eram supravegheaţi, urmăriţi de serviciile secrete, ni se ascultau telefoanele la serviciu, acasă şi chiar în dormitor", a scris Orban în răspunsul la întrebarea adresată de Agnes Vadai, vicepreşedintă a Coaliţiei Democrate (DK), formaţiune de stânga aflată în opoziţie.

De altfel, Agnes Vadai a declarat de asemenea într-o conferinţă de presă organizată luni că DK a iniţiat o întâlnire a comisiei parlamentare responsabile şi că, deşi nu se ştie care este adevărul în această chestiune, acuzaţia la adresa lui Orban este una extrem de gravă.

Ea a precizat că Simicska a fost colegul de cameră a lui Orban la liceu şi că acestea "sunt afirmaţiile celui mai bun prieten al său". Există, astfel, suspiciunea că "cel mai anticomunist politician al ultimilor 25 de ani ar fi fost un informator comunist înainte de căderea fostului regim", a adăugat ea.

Partidul naţionalist radical Jobbik i-a cerut lui Viktor Orban să demisioneze dacă nu va putea dovedi că acuzaţiile lui Simicska nu sunt adevărate. Partidul LMP de opoziţie a transmis la rândul său că Orban ar trebui să fie chemat în Parlament şi să clarifice această problemă. Formaţiunea de opoziţie Dialog pentru Ungaria (PM) a cerut de asemenea ca toate microfilmele care conţin date despre informatori să fie făcute publice.

Orban şi Simicska, care este cu doi ani mai în vârstă decât premierul, s-au cunoscut în timp ce urmau acelaşi liceu la Szekesfehervar, în centrul Ungariei.

La 6 februarie, şefii Magyar Nemzet, Hir TV, Lanchid Radio şi Magyar Nemzet Online, instituţii media la care Simicska avea acţiuni, au demisionat după ce cotidianul Nepszava Online a relatat că omul de afaceri a declarat un 'război media total' în urma deciziei guvernului privind taxa pe publicitate care afectează interesele media ale fostului coleg al lui Orban, mai notează MTI.

×
Subiecte în articol: Viktor Orban
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close