Antena 3 CNN Externe Înfrângere usturătoare pentru Angela Merkel la nicio lună după ce a câștigat alegerile în Germania

Înfrângere usturătoare pentru Angela Merkel la nicio lună după ce a câștigat alegerile în Germania

Înfrângere usturătoare pentru Angela Merkel la nicio lună după ce a câștigat alegerile în Germania
15 Oct 2017   •   19:46

Partidul Social-Democrat german (SPD) pare să fi obţinut locul întâi la alegerile legislative anticipate desfăşurate duminică în landul Saxonia Inferioară, devansându-i pe conservatorii cancelarului Angela Merkel, arată un sondaj efectuat la ieşirea de la urne, informează agenţia Reuters.

Conform acestui sondaj, Partidul Social-Democrat (SPD) a obţinut 37,5% din voturi, iar Uniunea Creştin-Democrată (CDU) se află pe locul doi cu 35%. Dacă aceste procente vor fi confirmate de numărătoarea voturilor, social-democraţii ar câştiga aproape 5 procente faţă de scrutinul anterior din anul 2013, în timp ce conservatorii ar pierde un procent.

Pe locul trei în sondajul publicat se află Verzii (actualul partener al SPD în coaliţia minoritară din Saxonia Inferioară) cu 8,5%, urmaţi de liberalii formaţiunii FDP, cu 7%, şi de partidul de extremă-dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), cu 5,5%, acesta din urmă nefiind încă sigur că va atinge în final pragul de 5% necesar intrării în parlamentul regional.

Cancelarul Angela Merkel urmează să înceapă miercuri cu Verzii şi cu FDP negocierile pentru formarea viitorului guvern de la Berlin, după ce conservatorii au câştigat alegerile generale din 24 septembrie, dar cu un procent de numai 33%, cel mai slab rezultat pe care l-au înregistrat după anul 1949. Şefa executivului a dorit să înceapă aceste negocieri după alegerile regionale din Saxonia Inferioară pentru a nu influenţa rezultatul acestora.

Aceste alegeri au fost convocate după ce un membru al Verzilor în coaliţia condusă de SPD a trecut la CDU, lăsându-l pe premierul Stephan Weil fără majoritate parlamentară

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Germania Angela Merkel
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close