Antena 3 CNN Externe Întâlnire de urgență NATO în urma declarațiilor lui Trump

Întâlnire de urgență NATO în urma declarațiilor lui Trump

Întâlnire de urgență NATO în urma declarațiilor lui Trump
12 Iul 2018   •   13:41

Membrii NATO au convocat o întâlnire de urgență în urma unor rapoarte contradictorii în care Donald Trump amenință că va scoate SUA din alianță.

Într-o conferință de presă, președintele american a declarat că este totuși mulțumit de angajamentul membrilor de a crește cheltuielile.

El a spus că aliații din NATO erau probabil îngrijorați pentru că SUA nu fusese tratată corect, dar acum a început să fie.

Trump: „Țările vor începe să-și asume angajamentele ... Le-am spus că sunt extrem de nemulțumit de ceea ce se întâmplă și acum și-au îmbunătățit substanțial angajamentele”.

Summit-ul NATO de la Bruxelles este dat peste cap în aceste momente de conflictul dintre Donald Trump și Angela Merkel.

Ambii lideri şi-au anulat întâlnirile bilaterale după ce președintele american i-a reproșat cancelarului german că țara sa este prizoniera Rusiei.

Joi ar fi trebuit să se discute un program al NATO care include şi partenerii alianţei însă aceştia au fost rugaţi să părăsească sala pentru a discuta despre tensiunile dintre Germania şi SUA.

Întâlnirea dintre Klaus Iohannis şi Donald Trump, programată pentru joi dimineaţă în cadrul summit-ului NATO, a fost de asemenea anulată.

Motivul anulării întâlnirilor ar fi tensiunile dintre Statele Unite şi Germania, apărute atât înaintea, cât şi în timpul summit-ului.

„Sunt momente complicate aici. Dintre toate întâlnirile la care am participat în atâția ani, nu am trăit un asemenea moment”, a spus Radu Tudor, trimisul special al Antena 3 la Summitul NATO.

„La întâlnirea dintre șefii de stat și de guverne, discuțiile cu partenerii din Georgia au fost întrerupte, iar reprezentanții au fost dați afară, iar Germania a cerut o discuție între aliați în legătură cu discuțiile de ieri nelămurite între SUA și Germania. ocmai din cauza acestei ședințe convocate de Germania, Donald Trump a luat decizia de a-și anula întâlnirile bilaterale atât cu președintele Klaus Iohannis, cât și cu ceilalți șefi de stat. Afirmațiile făcute de Trump la adresa Germaniei nu s-au netezit, asperitățile sunt în continuare deși a existat o întâlnire bilaterală. Merkel a cerut încă o discuție pentru azi între aliați pentru lămurirea acuzațiilor aduse de SUA, a modului prin care Donald Trump pune problema, în special în privința bugetului pentru apărarea statelor NATO, dar și a chestiunii despre conducta de gaz pe care Germania vrea să o construiască pentru alimentarea cu gaz din Rusia”, a mai spus Radu Tudor.

×
Subiecte în articol: NATO Klaus Iohannis
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close