Antena 3 CNN Externe Invazia Marii Britanii în Irak, "o decizie prematură". Tony Blair susține că își va asuma integral greșeala

Invazia Marii Britanii în Irak, "o decizie prematură". Tony Blair susține că își va asuma integral greșeala

Invazia Marii Britanii în Irak, "o decizie prematură". Tony Blair susține că își va asuma integral greșeala
Sursa foto: Foto: INTACT IMAGES / EPA
06 Iul 2016   •   14:14

Marea Britanie a invadat în mod prematur Irakul în 2003, fără a încerca să găsească 'o soluție de ultim recurs', a declarat miercuri John Chilcot, președintele comisiei create în urmă cu șapte ani pentru a ancheta acest război, relatează AFP și Reuters.

"Am ajuns la concluzia că Marea Britanie a decis să se alăture invaziei din Irak înainte ca toate alternativele pașnice pentru a obține dezarmarea (țării) să fie epuizate. Acțiunea militară nu era inevitabilă la acel moment", a adăugat Chilcot.

Evaluările privind gravitatea amenințării reprezentate de armele irakiene de distrugere în masă au fost prezentate cu o siguranță nejustificată, a mai declarat el.

El a spus de asemenea că planurile Marii Britanii pentru perioada de după invazie au fost 'complet inadecvate'.

"În pofida avertismentelor, consecințele invaziei au fost subestimate. Planificarea și pregătirile pentru Irak după Saddam Hussein au fost complet inadecvate", a adăugat Chilcot, al cărui raport face un bilanț dur al acțiunii premierului de atunci, laburistul Tony Blair.

În plus, circumstanțele în care s-a decis că există o bază legală pentru acțiunea militară a Marii Britanii au fost "departe de a fi satisfăcătoare", se mai arată în raport.

Premierul Marii Britanii de la acel moment, Tony Blair, a declarat, în urma acestui raport, că își va asuma integral toate greșelile de la acel moment, fără excepții sau scuze.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close