Antena 3 CNN Externe Irak: Militar american eliberat "din motive umanitare" de către o grupare radicală

Irak: Militar american eliberat "din motive umanitare" de către o grupare radicală

Irak: Militar american eliberat "din motive umanitare" de către o grupare radicală
Sursa foto: Foto: indystar.com
17 Mar 2012   •   23:42

Mişcarea condusă de liderul radical şiit Moqtada Sadr a anunţat sâmbătă că a eliberat "din motive umanitare" un "soldat american" pe care îl deţinea din vara lui 2011, relatează AFP. Informaţia nu a fost confirmată de către Ambasada Statelor Unite din Bagdad, dar potrivit declaraţiei reprezentanţilor acesteia, se încearcă verificarea datelor.

Reprezentanţa ONU în Irak (UNAMI) a confirmat, într-un e-mail pentru AFP, că un "cetăţean american (i-)a fost predat în seara de 17 martie" de doi parlamentari irakieni. Bărbatul era, potrivit acestor parlamentari, "deţinut de aproximativ nouă luni de către o grupare armată irakiană".

O sursă din cadrul mişcării sadriste din Najaf a confirmat eliberarea militarului, capturat potrivit sursei pe 18 iunie 2011. Militarul se afla în Irak din 2004. "El a participat la luptele de la Najaf şi Sadr City şi a fost eliberat din motive umanitare", a declarat această sursă. "Nu a existat nicio negociere directă sau acord cu americanii sau altă parte", a precizat sursa.

"Eliberarea sa este un gest de curtoazie din partea şefului mişcării, Moqtada Sadr, faţă de familia militarului şi poporului american, cu scopul de a marca valorile morale, umanitare şi ideologice ale rezistenţei islamice irakiene", a mai adăugat această sursă.

Teritoriul irakian a fost părăsit de soldaţii americani pe 18 decembrie 2011, la aproape nouă ani de la invazia care a condus la îndepărtarea de la putere a regimului lui Saddam Hussein.

×
Subiecte în articol: Bagdad Saddam Hussein
Parteneri
Companiile aeriene impun o nouă regulă pentru pasageri
x close