Antena 3 CNN Externe Iranul anunţă ARESTAREA unui "SPION care lucrează pentru MI6"

Iranul anunţă ARESTAREA unui "SPION care lucrează pentru MI6"

Iranul anunţă ARESTAREA unui "SPION care lucrează pentru MI6"
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
14 Dec 2013   •   15:29
Un "spion care lucrează pentru MI6", serviciile britanice de informaţii externe, a fost arestat în provincia Kerman, în sud-estul Iranului, a anunţat sâmbătă o sursă judiciară citată de agenţia de presă IRNA, relatează AFP, conform Mediafax.
"Mulţumită eforturilor forţelor de securitate iraniene, un spion care lucrează pentru MI6 a fost arestat", a declarat Dadkhoda Salari, conducătorul Curţii Revoluţionare din Kerman, în contextul în care Marea Britanie şi Iranul încearcă să restabilească relaţii diplomatice, blocate din 2011.
"El s-a întâlnit cu ofiţeri din cadrul serviciilor britanice de informaţii, personal, în 11 rânduri, în ţară şi în străinătate, şi le-a furnizat informaţii", a adăugat Salari, precizând că suspectul a recunoscut faptele şi că un proces împotriva acestuia este în curs.
Niciun detaliu nu a fost furnizat cu privire la naţionalitatea sau identitatea suspectului.
Anunţul este făcut la o zi după prima vizită la Londra a noului însărcinat cu afaceri iranian "nonrezident", Hassan Habibollah-Zadeh, în urma numirii sale în post luna trecută.
Marea Britanie a numit, la rândul ei, un însărcinat cu afaceri "nerezident" la Teheran, Ajay Sharma, care a efectuat prima vizită în Iran săptămâna trecută.
Relaţiile directe între Marea Britanie şi Iran erau blocate de la atacarea şi devastarea, la sfârşitul lui 2011, a reprezentanţei britanice la Teheran de către manifestanţi care protestau faţă de anunţarea unor noi sancţiuni adoptate de Londra împotriva Teheranului, din cauza programului nuclear iranian controversat.
Însă cele două ţări nu şi-au întrerupt în mod oficial relaţiile. Omanul reprezenta, anterior, interesele iraniene în Marea Britanie, iar Suedia era însărcinată să reprezinte interesele britanice în Iran.
Alegerea în iunie a lui Hassan Rohani ca preşedinte a permis o îmbunătăţire a relaţiilor între cele două ţări, care i-au numit pe cei doi însărcinaţi cu afaceri la 11 noiembrie.
 

×
Subiecte în articol: arest arestare spion servicii arest
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close