Antena 3 CNN Externe Israelul amenință că va distruge apărarea aeriană a Siriei

Israelul amenință că va distruge apărarea aeriană a Siriei

Israelul amenință că va distruge apărarea aeriană a Siriei
Sursa foto: Foto: Wikipedia
19 Mar 2017   •   14:53

 Aviaţia israeliană va distruge sistemele siriene de apărare aeriană dacă armata preşedintelui Bashar al-Assad va lansa din nou rachete împotriva avioanelor israeliene care operează în Siria, a avertizat duminică ministrul apărării israelian Avigdor Lieberman, citat de France Presse. 

"Data viitoare când sirienii vor utiliza sistemele lor de apărare aeriană împotriva avioanelor noastre, noi le vom distruge fără cea mai mică ezitare", a avertizat Lieberman într-o declaraţie la postul public de radio. 

Ministrul israelian a lansat acest avertisment în urma unui raid aerian al Israelului desfăşurat vineri în Siria împotriva unui transfer de arme destinat, conform statului israelian, mişcării libaneze Hezbollah. 

Acest atac a provocat o ripostă din partea sirienilor, care au lansat un tir cu rachetă împotriva avioanelor statului israelian, dar racheta a fost interceptată. 

În acelaşi timp, armata siriană a afirmat că a doborât unul dintre cele patru avioane israeliene care au intrat în spaţiul aerian sirian şi a lovit încă un aparat de zbor, fapt dezminţit de Israel. Agenţia de presă Sana a relatat vineri că patru avioane de vânătoare israeliene "au intrat în spaţiul aerian la ora locală 02:40 (00:40 GMT) prin Liban, şi au lovit o ţintă militară în apropiere de Palmira", în centrul Siriei, conform AFP şi Reuters. 

Acestea sunt cele mai grave tensiuni între cele două ţări vecine de la începutul conflictului în Siria în martie 2011. 

"De fiecare dată când reperăm transferuri de arme din Siria spre Liban, vom acţiona pentru a le împiedica. Pe această temă nu va exista niciun compromis", a adăugat ministrul apărării israelian. "Sirienii trebuie să înţeleagă că ei sunt responsabili pentru aceste transferuri de arme către Hezbollah şi că, atât timp cât vor continua să le permită, noi vom face ceea ce trebuie să facem", a subliniat Lieberman. "Repet, noi nu vrem să ne amestecăm în războiul civil din Siria şi nici să provocăm o confruntare cu ruşii, dar securitatea Israelului primează" pentru noi, a insistat ministrul israelian. 

Israelul şi Siria sunt în mod oficial în stare de război de zeci de ani. Relaţiile sunt tensionate în special din cauza faptului că regimul sirian este sprijinit în lupta sa împotriva rebelilor de către Hezbollah şi Iran, doi inamici majori ai statului evreu. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Israel Siria amenintare atac
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close