Antena 3 CNN Externe Le Monde: România şi Franţa, acord împotriva exploatării copiilor romi

Le Monde: România şi Franţa, acord împotriva exploatării copiilor romi

Le Monde: România şi Franţa, acord împotriva exploatării copiilor romi
Sursa foto: romi
14 Feb 2010   •   21:58

Publicaţia franceză Le Monde aduce, din nou, în atenţia opiniei publice problema romilor care provin din ţara noastră. Secretarul de afaceri europene, Pierre Lellouche, a vizitat România în perioada 11-12 februarie, ca să pledeze pentru ?o mobilizare? a celor două state în vederea controlului mai eficient al circulaţiei românilor de etnie romă între Franţa şi ţara lor de origine.

Potrivit oficialului european, măsura pe care Franţa a adoptat-o în urmă cu trei ani, de a acorda un ajutor financiar romilor pentru a reveni în ţara lor, nu a dat roade. În anul 2009, aproximativ 8.000 de romi au beneficiat de ajutorul financiar al autorităţilor franceze (un bilet de avion şi 300 de euro). O treime din aceştia, însă, au revenit în Franţa.

?Ajutorul acordat de Franţa a fost ineficient. Aceştia s-au întors pe teritoriul francez pebtru a beneficia, din nou, de ajutorul bănesc?, a declarat Marian Tutilescu, secretarul secretarul de stat din Ministerul de Interne.


Copiii romi strică imaginea României şi a Europei

Aspectul delicat al acestei probleme este delincvenţa juvenilă, creşterea numărului de romi care cerşesc şi fură. În 2009, potrivit surselor citate de jurnaliştii Le Monde, 40% dintre romii cercetaţi pentru furt erau minori.


Premierul român, Emil Boc, a promis că va însărcina un secretar de stat pentru a se ocupa de problemele romilor. Autorităţile din România au mai promis că vor trimite în Franţa o comisie formată din poliţişti şi magistraţi pentru a-i ajuta pe oficialii francezi să se ocupe de problemele romilor.

Ajutorul poliţiştilor români, care cunosc practicile romilor, este indispensabil, au adăugat jurnaliştii francezi. ?Nu vorbim numai despre desemnarea unei comisii, dar şi de obţinerea unor rezultate?, a precizat Lellouche. ?Nu vreau să mai văd copii exploataţi pe drumurile din Paris. Nu este bine nici pentru imaginea României, şi nici pentru cea a Europei?.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Franta România acord romi minori
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close