Antena 3 CNN Externe Liderii religioși din Pakistan vor să acorde bărbaților dreptul de a-și bate soțiile

Liderii religioși din Pakistan vor să acorde bărbaților dreptul de a-și bate soțiile

Liderii religioși din Pakistan vor să acorde bărbaților dreptul de a-și bate soțiile
27 Mai 2016   •   20:52

 Mass-media şi internauţii din Pakistan au aruncat oprobriul vineri asupra unei propuneri a responsabililor religioşi ce vizează să acorde bărbaţilor dreptul de a-şi 'bate uşor' soţiile dacă acestea refuză, de exemplu, să-şi dea consimţământul pentru o relaţie sexuală fără a avea o justificare religioasă, relatează Agerpres. 

Consiliul Ideologiei Islamice (CII) a făcut public în această săptămână proiectul său de lege controversat ca răspuns la o legislaţie progresistă adoptată în februarie la Pendjab, care acordă mai multe drepturi şi protecţie femeilor din această provincie, cea mai populată din Pakistan. 

'Un bărbat ar trebui să fie autorizat să-şi bată uşor soţia dacă aceasta îi refuză ordinele şi refuză să se îmbrace aşa cum el doreşte, declină cererile de relaţii sexuale fără justificare religioasă, sau refuză să facă baie după un raport sexual ori când aceasta vrea să-şi impună propriile reguli', se arată în proiectul de lege, extrase din acesta fiind citate de media locale. 

Această propunere a fost primită vineri cu un val de glume în media şi pe internet. 

Prima publicaţie în limba engleză din ţară, Dawn, a publicat un articol satiric cu o listă de lucruri pe care bărbaţii ar trebui să le bată în locul femeilor: în special ouă, fundul tuburilor de ketchup şi ritmul cântecului lui Michael Jackson 'Beat It'. 

Acest articol este un exemplu rar în care media îi iau în derâdere pe cei care afirmă că vorbesc în numele religiei în Pakistan, un gigant musulman cu aproape 200 milioane de locuitori şi unde atingerile aduse profetului Mahomed sunt pasibile de pedeapsa cu moartea, potrivit unei legi controversate privind blasfemia. 

Proiectul CII, for al cărui mandat este să-i consilieze pe parlamentari, a fost de asemenea condamnat de Comisia pentru drepturile omului din Pakistan (HRCP), un organism independent, care l-a calificat drept "ridicol" şi a chemat la disoluţia acestui consiliu de "fanatici". 

"Este dificil de înţeles cum o persoană sănătoasă la minte ar putea crede că este nevoie de încurajări în plus şi justificare pentru violenţele la adresa femeilor din Pakistan", a declarat comisia menţionată. 

×
Subiecte în articol: pakistan bătaie
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close