Antena 3 CNN Externe Liderul Hezbollah îndeamnă la o uniune sfântă contra SI

Liderul Hezbollah îndeamnă la o uniune sfântă contra SI

Liderul Hezbollah îndeamnă la o uniune sfântă contra SI
25 Mai 2015   •   07:40

Liderul Hezbollahului șiit libanez a lansat duminică un apel la o uniune sfântă în Orientul Mijlociu pentru a combate "pericolul existențial" pe care îl reprezintă gruparea jihadistă sunnită Statul Islamic (SI), recunoscând pentru prima dată că mișcarea sa luptă "peste tot în Siria" alături de armată, transmite Agerpres.
 
"Invit pe toată lumea din Liban și din regiune să își asume responsabilitățile în fața pericolului pe care îl reprezintă proiectul (grupări extremiste sunnite), să iasă din ezitare și neutralitate", a spus el, în timp ce jihadiștii din cadrul SI obțin victorii după victorii în Siria, dar și în Irak.

Pentru Hassan Nasrallah, proiectat pe un ecran uriaș la Nabatiyé (sud), cu ocazia unui miting prilejuit de a 15-a aniversare a retragerii israeliene din Liban, "lupta contra proiectului takfiri este o luptă existențială cu care se confruntă țara și regiunea noastră, iar când este vorba despre o luptă existențială, toate celelalte trec pe planul al doilea".

El a avertizat: "Astăzi facem față unui pericol nemaiîntâlnit în istorie care amenință omenirea (...) Această amenințare nu vizează (în mod deosebit) rezistența (Hezbollahului) în Liban, vreo confesiune anume, regimul din Siria, guvernul din Irak sau o grupare din Yemen. Pericolul vizează pe toată lumea. Nimeni nu trebuie să aplice politica struțului".

În discursul său, Hassan Nasrallah a justificat participarea Hezbollahului alături de forțele regimului din Siria contra rebeliunii și a jihadiștilor într-un război care în patru ani a făcut peste 220.000 de morți.

"Astăzi, suntem prezenți în multe locuri și vom foi prezenți peste tot în Siria unde prezența noastră este cerută pentru luptă", a subliniat el, după ce anterior explicase constant că forțele sale acționează numai pentru apărarea frontierei libaneze și a locurilor sfinte ale șiiților.

Prezentându-și mișcarea ca avangardă a luptei împotriva jihadiștilor, el a afirmat: "Să nu vă fie frică de o victorie a Hezbollahului, să vă fie frică de înfrângerea noastră".

El s-a adresat astfel adversarilor săi politici din Liban, "Mișcarea 14 Martie", ostili regimului din Siria și favorabili rebelilor.

Fostul premier libanez Saad Hariri, liderul taberei anti-Hezbollah, a criticat imediat acest discurs.

"Apărarea țării, a suveranității și demnității (Libanului) nu ține de responsabilitatea Hezbollahului, nici la Aarsal, nici în munții de la graniță, nici în altă parte", a spus el, afirmând că nu este nevoie să demonstreze că mișcarea sa este ostilă SI.

Saad Hariri a adăugat că pentru mișcarea sa "statul libanez și instituțiile sale legitime sunt singura noastră opțiune, garanție și salvare". "Orice discurs evocând alte garanții (...) este inacceptabil, absurd și sinucigaș", a mai declarat fostul prim-ministru.

Implicarea mișcării șiite libaneze alături de Damasc a sporit tensiunile confesionale în Liban, țară unde se află 1,1 milioane de refugiați sirieni. Șiiții din Liban sunt în majoritate favorabili regimului sirian, pe când sunniții sprijină rebeliunea.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close