Antena 3 CNN Externe Limba moldovenească ar putea fi înlocuită cu limba română

Limba moldovenească ar putea fi înlocuită cu limba română

Limba moldovenească ar putea fi înlocuită cu limba română
de M.C.    |    19 Aug 2013   •   22:58

 Curtea Constituţională a Republicii Moldova urmează să examineze pe 12 septembrie o sesizare de a înlocui în Constituţie limba oficială, moldovenească, cu limba română. 

Deputatul liberal-reformator, Ana Guţu, a formulat o sesizare privind interpretarea unui articol din Constituţie şi a cerut echivalarea semantică a sintagmelor "limba moldovenească" şi "limba română". Politicianul şi-a argumentat ştiinţific demersul şi consideră că norma constituţională provine dintr-o "gafă monumentală". 

"Necesitatea interpretării articolului 13 din Constituția RM este motivată de caracterul nul din punct de vedere științific al respectivului articol. Sintagma „limba moldovenească, funcţionînd pe baza grafiei latine” nu se regăsește nici întro definiție științifică în sursele lingvistice de autoritate, această sintagmă poate fi explicată doar din punct de vedere politic și conjunctural, deoiarece în 1994 când a fost adoptată Constituția RM, majoritatea parlamentară agraro-comunistă denota un nivel rudimentar de intelectualism (să ne amintim că pentru elita politică aflată la guvernare în acea perioadă circumferința avea 380 grade, Moldova ocupa un glob pămânesc întreg, iar cuvântul ”speaker” provinea de la cuvântul ”spic”)", a explicat Ana Guţu pe blogul personal

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close