Antena 3 CNN Externe Lucrurile se complică în Coreea de Nord: "Oamenii sunt îndemnaţi să îi ÎNLĂTURE de la putere"

Lucrurile se complică în Coreea de Nord: "Oamenii sunt îndemnaţi să îi ÎNLĂTURE de la putere"

Lucrurile se complică în Coreea de Nord: "Oamenii sunt îndemnaţi să îi ÎNLĂTURE de la putere"
de O.P.    |    27 Oct 2014   •   09:02

O reluare a discuţiilor la nivel înalt între cele două Corei părea compromisă luni, Phenianul refuzând să-şi confirme participarea la dialog, relatează AFP.

Cele două state surori şi rivale au decis la începutul lui octombrie să coopereze în vederea reluării unui dialog la nivel înalt suspendat de şapte luni.

Seulul a propus Phenianului o întâlnire pe 30 octombrie.

Dar într-un fax semnat duminică de Comisia Naţională pentru Apărare, Coreea de Nord a anunţat că renunţă să reia aceste discuţii.

Acuzând Seulul de lipsă de sinceritate, Comisia, instanţa militară cu cel mai înalt rang din ţară, le-a reproşat autorităţilor sud-coreene refuzul de a interzice unor activişti să lanseze manifeste ostile regimului nord-coreean peste frontieră.

"Este necesar să reflectăm de două ori la întrebarea dacă aceste contacte la nivel înalt pot fi reluate într-o asemenea atmosferă", apreciază Comisia.

Ministerul sud-coreean al Unificării a anunţat luni că a răspuns autorităţilor nord-coreene, exprimându-şi dorinţa de a relua dialogul. Seulul a îndemnat Phenianul să nu transforme lansarea unor manifeste într-o condiţie prealabilă.

"Am îndemnat totodată Coreea de Nord să-şi clarifice poziţia cu privire la propunerea noastră privind o întâlnire pe 30 octombrie", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, Lim Byeong-cheol.

Phenianul este foarte iritat de aceste manifeste, dispersate de ani de zile de către activişti sud-coreeni, dintre care o bună parte sunt nord-coreeni refugiaţi. Este vorba despre manifeste de propagandă care denunţă caracterul autoritarist al regimului stalinist şi-i îndeamnă pe nord-coreeni să înlăture liderii de la putere.


×
Subiecte în articol: Coreea de Nord phenian
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close