Antena 3 CNN Externe Măsuri fără precedent în Arabia Saudită. Regele a semnat decretele

Măsuri fără precedent în Arabia Saudită. Regele a semnat decretele

Măsuri fără precedent în Arabia Saudită. Regele a semnat decretele
27 Sep 2016   •   08:23

Regele Arabiei Saudite a decis luni să reducă cu 20 % salariile miniştrilor regatului, măsură care se înscrie în cadrul unei politici de austeritate impuse de preţul redus al petrolului, informează AFP.

Potrivit altui decret al regelui Salman, indemnizaţiile anuale ale celor 160 de membri ai Consiliului Shoura (consultativ) vor fi amputate cu 15 %.

În plus, guvernul nu va mai trebui să furnizeze maşini de serviciu 'înalţilor responsabili ai statului'.

Scăderea substanţială a preţului petrolului din 2014 a antrenat un deficit public record (98 de miliarde de dolari) anul trecut în Arabia Saudită, care este primul exportator mondial de petrol brut şi îşi extrage din aurul negru o mare parte din venituri.

Potrivit unui studiu publicat recent în Kuweit, deficitul statului saudit va ajunge la 84 de miliarde de dolari în 2016.

Începând din anul trecut, regatul a început să ia măsuri fără precedent pentru a reduce cheltuielile statului, micşorând subvenţiile publice şi făcându-şi economia mai puţin dependentă de petrol.

Preţul barilului de petrol brut a scăzut de la peste 100 de dolari la jumătatea anului 2014 la sub 50 de dolari în prezent.

La rândul său, guvernul saudit a luat măsuri de austeritate luni vizându-i pe funcţionari, precum suspendarea bonusurilor financiare cu ocazia reînnoirii contractului lor şi limitarea orelor de lucru suplimentare plătite.

Guvernul a indicat că administraţia are 60 de zile la dispoziţie pentru a se conforma noilor dispoziţii.

În Arabia Saudită, sectorul public cuprinde de două ori mai mulţi salariaţi decât sectorul privat.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close