Antena 3 CNN Externe Noi cutremure puternice s-au produs în Italia

Noi cutremure puternice s-au produs în Italia

Noi cutremure puternice s-au produs în Italia
18 Ian 2017   •   13:53

Încă două cutremure puternice cu magnitudine mai mare de 5 au lovit miercuri dimineaţa, centrul Italiei, într-o zonă aflată în prezent sub zăpadă şi deja afectată de o serie de seisme puternice în august şi octombrie anul trecut, transmite France Presse, citate de Agerpres.

Asta după ce un prim cutremur a avut loc ora locală 10:25 (09:25 GMT), măsurat la 5.3 grade de Institutul american de Geofizică (USGS) şi Centrul seismologic euro-mediteraneean (CSEM).

Al doilea, mai puternic şi mai lung, evaluat la 5,7 grade, a avut loc la ora locală 11:14 (10:14 GMT), iar al treilea, evaluat la 5,5 grade, s-a produs la ora locală 11:25 (10:25 GMT).


Toate cele trei cutremure s-au simţit şi la Roma. Deocamdată au fost semnalate doar câteva mici surpări suplimentare în zonele deja devastate de seismele de anul trecut.

Citiți și Anunțul făcut de ambasada României la Roma. Unde pot suna românii aflați în dificultate

Epicentrele au fost localizate între localităţile Montereale, Capitignano, Campostoto, Barete, Pizzoli şi Amatrice, potrivit Protecţiei civile, care nu are încă informaţii despre eventuale pagube sau victime.

Amtrice a fost localitatea cea mai afectată de cutremurul de 6 grade care a făcut aproape 300 de morţi pe 24 august 2016. La 26 octombrie 2016, două cutremure de 5,5 şi 6,1 grade, puţin mai departe la nord, a provocat pagube importante, dar nu şi victime, la fel ca un alt cutremur de 6,5 grade, înregistrat la 30 octombrie în apropiere de Norcia, în aceeaşi zonă.

De aproximativ zece zile, în această regiune s-au produs ninsori semnificative care au făcut multe drumuri impracticabile şi zăpada a făcut să se prăbuşească marţi spitalul de campanie provizoriu format din module gonflabile la Amatrice.

"Nu ştiu dacă am făcut ceva greşit, mă întreb de ieri, 1,5 până la 2 metri de zăpadă şi, acum, cutremur. Ce să spun? Nu mai am cuvinte", a declarat la la televiziune primarul din Amatrice, Sergio Pirozzi.

"Noi încercăm să ne ridicăm, atât de multe sacrificii, apoi cutremurul din 30 octombrie, apoi căderi de zăpadă aşa cum nu am mai văzut în 50 de ani, cele mai mici temperaturi de 25 de ani, toate dintr-o dată", a adăugat el.

"Situaţia este dramatică", a declarat pentru agenţia AGI şi Stefano Petrucci, primarul din Accumoli, un alt oraş lovit în luna august. "Drumurile municipale sunt impracticabile din cauza zăpezii, mijloacele (de curăţare) pe care le avem la dispoziţie sunt puţine, unele sunt în pană... Nu poţi face război cu arcuri şi săgeţi", a adăugat el.

Cutremurele de miercuri au provocat panică la L'Aquila, câţiva zeci de kilometri mai la sud, unde un cutremur a ucis mai mult de 300 de oameni în 2009. Dar primarul localităţii a asigurat că miercuri nu s-au produs pagube.

Societatea căilor ferate italiene a suspendat temporar mai multe linii din regiune, care au fost înlocuite de autobuze, pentru a efectua controalele necesare pe şine. Dar zăpada a făcut operaţiunile dificile.

La Roma, trei linii de metrou au fost închise şi mai multe şcoli evacuate, chiar şi localurile imense ale Farnesina, Ministerul Afacerilor

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close