Antena 3 CNN Externe "Nu vom permite nimănui să insulte numele profetului". Zeci de mii de oameni manifestează în capitala Ceceniei

"Nu vom permite nimănui să insulte numele profetului". Zeci de mii de oameni manifestează în capitala Ceceniei

"Nu vom permite nimănui să insulte numele profetului". Zeci de mii de oameni manifestează în capitala Ceceniei
Sursa foto: Foto: Agerpres
19 Ian 2015   •   11:22

Zeci de mii de persoane au manifestat luni la Groznîi, capitala Ceceniei, împotriva publicării caricaturilor cu profetul Mahomed, relatează AFP. Manifestaţiile au loc la 12 zile după atentatul de la redacţia revistei satirice franceze Charlie Hebdo.

Mulţimea scandează "Allah Akbar" (Allah este mare), agită pancarte şi banderole cu inimi roşii şi cu inscripţii în arabă prin care îşi proclama iubirea faţă de profetul Mahomed, arată imaginile difuzate de televiziunea rusă.

"Aceasta este o manifestaţie împotriva celor care insultă religia musulmană", a declarat în faţa protestatarilor liderul cecen Ramzan Kadîrov, lângă moscheea gigantică pe care a construit-o în centrul oraşului Groznîi în memoria tatălui său, Ahmad Kadîrov.

"Nu vom permite nimănui să insulte numele profetului", a continuat el, făcând referire la caricaturile cu Mahomed publicate de Charlie Hebdo.

Kadîrov a mai spus că autorii caricaturilor cu Mahomed sunt "persoane fără valori spirituale şi morale". El l-a calificat de asemenea pe fostul oligarh rus Mihail Hodorkovski, care a cerut presei ruse să publice caricaturi cu profetul, drept "inamic al tuturor musulmanilor".

15.000 de persoane au manifestat sâmbătă în Inguşetia, o altă republică musulmană din Caucazul rus, pentru a protesta faţă de caricaturile cu Mahomed.

Rusia a salutat iniţial marşul istoric organizat pe 11 ianuarie la Paris împotriva terorismului, însă presa şi oficialii ruşi s-au delimitat ulterior de solidaritatea mondială faţă de atentatul din 7 ianuarie de la Charlie Hebdo.

 

×
Subiecte în articol: Charlie Hebdo
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close