Antena 3 CNN Externe "O catastrofă! O imagine cum vezi numai în filme!" Au trecut doi ani de la TRAGEDIA din Muntenegru

"O catastrofă! O imagine cum vezi numai în filme!" Au trecut doi ani de la TRAGEDIA din Muntenegru

"O catastrofă! O imagine cum vezi numai în filme!" Au trecut doi ani de la TRAGEDIA din Muntenegru
de S.T.    |    23 Iun 2015   •   08:36

Au trecut doi ani de la tragedia din Muntenegru în care 47 de români care trebuiau să ajungă în vacanţă cu un autocar, au ajuns într-o prăpastie.

Pe o şosea îngustă de lângă Podgoriţa, în mijlocul unui canion, şoferul a intrat într-o depăşire mortală şi apoi a căzut în gol.

Zeci de salvări, elicoptere şi localnici au venit să-i ajute. Şi-au dat şi sângele pentru românii răniţi.

Bilanţul tragediei a fost unul cutremurător. 18 oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 29 au fost grav răniţi.

În urmă cu un an, Antena 3 a amplasat la locul tragediei o troiţă sculptată în lemn în memoria celor 18 români care au murit în prăpastie.

Conform anchetei procurorilor muntenegreni, cauza principală a accidentului a fost viteza excesivă. Autocarul circula cu 80 km pe oră pe un segment de drum unde viteza maximă admisă era de doar 40 km pe oră. Firma asiguratoare le-a plătit victimelor despăgubiri de 4,15 milioane de euro în cele 42 de cazuri soluţionate pe cale amiabilă, dar şi în dosarul deschis pentru vătămarea corporală a unui minor muntenegrean.

FILMUL ACCIDENTULUI:

Accidentul s-a produs în jurul orei 18, ora României, la ieşirea dintr-un tunel, pe vreme ploioasă. Autocarul, care avea la bord 47 de turişti, se îndrepta spre o staţiune de la Marea Adriatică.



Autocarul a intrat pe contrasens, a rupt bariera de protecţie şi s-a prăbuşit în prăpastie. Potrivit martorilor, corpurile unora din victime au fost aruncate pe stânci iar altele au fost, pur şi simplu, strivite.

16 oameni şi-au pierdut viaţa pe loc, sub privirile rudelor şi prietenilor. Din prăpastie se auzeau strigătele de ajutor ale celor 31 de supravieţuitori.

Operaţiunile de salvare au început aproape imediat. Poliţiştii, militarii şi pompierii au primit ajutor şi de la pelerinii veniţi la mânăstirea Moraţa, din apropiere. Dar operaţiunea a fost foarte complicată deoarece o stâncă uriaşă, desprinsă de pe versant, căzuse chiar peste autocar.

Răniţii au fost transportaţi la principalul spital din Podgoriţa, capitala Muntenegrului. Numeroşi cetăţeni ai capitalei au venit să doneze sânge pentru ei.

Doi dintre români s-au stins în mâinile medicilor.

Şoseaua pe care s-a produs accidentul este una deosebit de periculoasă, mai ales vara, când traficul rutier este foarte aglomerat.

×
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close