Antena 3 CNN Externe O nouă lovitură pentru Statul Islamic. Jihadiștii, alungați din jumătate din Raqqa

O nouă lovitură pentru Statul Islamic. Jihadiștii, alungați din jumătate din Raqqa

O nouă lovitură pentru Statul Islamic. Jihadiștii, alungați din jumătate din Raqqa
27 Iul 2017   •   08:25

Alianţa de combatanţi kurzi şi arabi, susţinută de SUA, a alungat Statul Islamic din jumătate din Raqqa, bastionul sirian al grupării jihadiste, în mai puţin de două luni de când a intrat pentru prima oară în acest oraş, a anunţat miercuri organizaţia neguvernamentală Observatorul sirian pentru drepturile omului.

„Forţele democratice siriene (FDS) controlează în prezent 50% din oraşul Raqqa, în pofida rezistenţei acerbe din partea Statului Islamic", a afirmat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

FDS au declanşat în urmă cu opt luni o ofensivă majoră în vederea cuceririi Raqqa, unde au intrat în data de 6 iunie, preluând controlul asupra mai multor cartiere şi apropiindu-se treptat de centrul oraşului.

Această operaţiune este sprijinită de avioane ale coaliţiei internaţionale antijihadiste, conduse de SUA, în timp ce militari din forţele speciale americane ajută FDS în acest oraş din nordul Siriei.

Miercuri, 29 de civili, între care "cel puţin opt copii", şi-au pierdut viaţa într-o serie de raiduri aeriene ale coaliţiei la Raqqa, potrivit directorului OSDO.

Jihadiştii opun o rezistenţă acerbă, recurgând la bombe, dispozitive explozive capcană şi drone echipate cu încărcături explozive. Ei hărţuiesc civilii prinşi în mijlocul luptelor, ameninţându-i pe cei care încearcă să fugă din Raqa.

Coaliţia antijihadistă mai are "multe de făcut" în Siria, chiar şi după alungarea Statului Islamic din Raqqa, a recunoscut comandantul adjunct al coaliţiei, generalul Ruptert Jones, cu ocazia deplasării duminică la Ayn Issa, oraş din provincia Raqqa.

Statul Islamic a cucerit oraşul în 2014 şi controlează o bună parte din provincia cu acelaşi nume în Siria.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: statul islamic Raqqa
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close