Antena 3 CNN Externe O nouă țară ar putea apărea pe harta Europei, în 2018

O nouă țară ar putea apărea pe harta Europei, în 2018

O nouă țară ar putea apărea pe harta Europei, în 2018
11 Feb 2017   •   22:33

Insulele Feroe, un arhipelag autonom în cadrul Danemarcei situat în zona Atlanticului de Nord, vor organiza anul viitor pe data de 28 aprilie un referendum pentru o nouă Constituţie care să le dea dreptul la autodeterminare, scrie Agerpres.

'Constituţia (Insulelor Feroe) ne va defini identitatea ca naţiune şi drepturile şi obligaţiile noastre fundamentale ca popor, inclusiv dreptul la autodeterminare', a menţionat într-un comunicat şeful executivului local, Aksel Johannesen.

Insulele Feroe numără mai puţin de 50.000 de locuitori şi sunt situate între Islanda, Scoţia şi Danemarca. Acest teritoriu a obţinut autonomia în anul 1948, dar relaţiile externe şi apărarea au rămas în sarcina Danemarcei. Deşi Danemarca este membră a Uniunii Europene, Insulele Feroe au ales să rămână în afara blocului comunitar.

Proiectul de Constituţie mai prevede că 'poporul Insulelor Feroe va trebui consultat prin referendum asupra chestiunilor legate de aprofundarea independenţei faţă de Danemarca sau de integrare cu Danemarca', la fel ca şi în ceea ce priveşte 'aderarea la organizaţii internaţionale, cum este Uniunea Europeană', a mai spus premierul Johannesen.

El conduce o coaliţie guvernamentală alcătuită din partidul său social-democrat şi alte două formaţiuni, respectiv partidul de stânga 'Republica' şi partidul liberal 'Progresul', ambele susţinătoare ale independenţei.

Economia Insulelor Feroe depinde puternic de pescuit, activitate ce asigură 95% din exporturi, precum şi de ajutorul financiar în valoare de aproximativ 68 de milioane de euro anual oferit de guvernul de la Copenhaga.

×
Subiecte în articol: referendum
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close