Antena 3 CNN Externe Palestina vrea pace cu Israel: E nevoie de hotărâri decisive

Palestina vrea pace cu Israel: E nevoie de hotărâri decisive

Palestina vrea pace cu Israel: E nevoie de hotărâri decisive
10 Mar 2016   •   14:13

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat joi că dorește realizarea păcii cu Statul Israel, dar pentru acest lucru partea israeliană trebuie să ia hotărâri decisive, scrie Agerpres.

"Mâinile noastre sunt întinse pentru soluția unei păci construite pe dreptate și adevăr. Suntem împotriva violenței și extremismului oricare ar fi originile acestuia. Menținerea actualei situații nu este suportabilă. Dorim realizarea păcii, securității și a bunei vecinătăți între noi și Statul Israel, dar acest lucru necesită hotărâri decisive luate de partea israeliană de a pune capăt imediat colonizărilor, acțiunilor violente și agresiunilor comise de coloniști", a spus Mahmoud Abbas, în conferința comună cu președintele Klaus Iohannis, aflat în vizită la Ramallah.

El a subliniat că prețuiește eforturile UE în sprijinul păcii.

La rândul său, președintele Iohannis a afirmat că aspirațiile poporului palestinian se pot concretiza numai printr-un proces pașnic.

"Credem că cea mai importantă chestiune care trebuie abordată la acest moment este identificarea unor căi de refacere a încrederii dintre părți. Aspirațiile legitime ale poporului palestinian de a trăi în siguranță și prosperitate într-un stat propriu se pot concretiza numai printr-un proces pașnic, prin soluții care să fie acceptate și asumate de ambele părți", a spus șeful statului.

El a precizat că discuțiile cu Mahmoud Abbas au vizat și principalele probleme regionale, cu accent pe criza siriană și situația refugiaților palestinieni din Siria și impactul acestora asupra țărilor vecine.

"Mi-am exprimat opinia potrivit căreia în zonele afectate de crize și conflicte este nevoie de soluții politice și eforturi conjugate pentru a oferi mai multă speranță populației. Radicalizarea, terorismul, conflictele inter-etnice sau inter-sectare nu pot fi eradicate decât prin măsuri de incluziune socială și politică, prin educație și prin crearea de condiții pentru dezvoltarea economică. Faptul că suntem împreună aici este un semnal că avem proiecte serioase și că suntem parteneri într-un efort comun de a crea un viitor mai bun pentru popoarele noastre", a afirmat Iohannis.

×
Subiecte în articol: Palestina Israel pace Klaus Iohannis
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close