Antena 3 CNN Externe Parlamentul afgan a aprobat înţegerile de securitate cu SUA şi NATO

Parlamentul afgan a aprobat înţegerile de securitate cu SUA şi NATO

Parlamentul afgan a aprobat înţegerile de securitate cu SUA şi NATO
27 Noi 2014   •   17:01

Camera superioară a Parlamentului afgan, Meshrano Jirga, a ratificat Acordul Bilateral de Securitate cu SUA şi acordul privind statutul forţelor NATO, prezente în ţară.

Potrivit surselor oficiale de la Kabul, 65 de senatori au votat în favoarea acestor două tratate internaţionale, iar şapte au fost împotrivă.

Confom celor două acorduri semnate, SUA şi NATO vor putea menţine în 2015 12.000 de soldaţi în Afganistan, pentru a sprijini forţele de securitate interne.

La începutul acestei săptămâni, cele două acorduri au trecut cu brio şi de camera inferioară a Parlamentului afgan, Wolesi Jirga.

Consilierul afgan de Securitate Naţională, Hanif Atmar, a parafat la 30 septembrie, împreună cu ambasadorul SUA la Kabul, James Cunningham, mult aşteptatul tratat privind prelungirea perioadei de staţionare a trupelor americane.

Respectivul acord a fost de mai multe ori respins de către fostul preşedinte afgan, Hamid Karzai, care susţinea că termenii înţelegerii ar  submina autoritatea administraţiei de la Kabul în gestionarea problemelor de securitate internă.

Acordul semnat cu SUA acordă imunitate trupelor americane care operează pe teritoriul Afganistanului. De asemenea, armata americană poate lansa oricând atacuri asupra unor ţinte cu specific terorist din ţară.

Statele Unite şi aliaţii lor au atacat şi invadat Afganistanul în 2001, într-un război pornit împotriva terorismului internaţional.
Ofensiva militară a dus la îndepărtarea regimului taliban de la putere, dar starea de insecuritate rămâne persisitentă în Afganistan, în ciuda unei prezenţe masive a forţelor aliate.

×
Subiecte în articol: Kabul SUA Hamid Karzai
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close