Antena 3 CNN Externe Partidul lui Sarkozy, devansat în alegerile regionale

Partidul lui Sarkozy, devansat în alegerile regionale

Partidul lui Sarkozy, devansat în alegerile regionale
Sursa foto: nicolas sarkozy
15 Mar 2010   •   00:38





Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a suferit un regres în alegerile regionale din Franţa, după ce sondajele arătau că partidul său de dreapta este pe locul doi.
Socialiştii de opoziţie par favoriţi să câştige în turul doi, care va fi organizat duminica viitoare, după ce vor primi, probabil, şi sprijinul votanţilor care au preferat acum mici formaţiuni de stânga ce au fost eliminate din cursă.
Partidul de extremă dreapta, Frontul Naţional, condus de Jean-Marie Le Pen, a avut realizări mai bune decât estimările în votul în care s-au ales 26 de consilii regionale, obţinând cel puţin 11 procente.
Rezultatul este considerat o pedeapsă pentru partidul de guvernare al lui Sarkozy, alegătorii find nemulţumiţi de şomajul record din ultimul deceniu.
Sondajele TNS-Sofres arătau că socialiştii de opoziţie au luat 30 procente faţă de 26,7 procente ale formaţiunii de dreapta a lui Sarkozy. Opinionway acorda socialiştilor 28.4 la sută şi 27.3 procente pentru UMP.
Prezenţa la vot este situată la un minim record, peste jumătate din alegători preferând să stea acasă, fapt considerat protest la adresa actuale guvernări.
Premierul Francois Fillon a ieşit în cadrul unei declaraţii televizate pentru a cere electorilor să se prezinte în număr mai mare la alegerile de săptămâna viitoare.
Sarkozy a minimalizat rezultatele şi sublinia că nu va exista o remaniere chiar dacă cei 20 de membrue ai cabinetului care participă la vot sunt învinşi.
Acestea sunt primele alegeri din Franţa, afectată de o recesiune de un an, şomajul ajungând la cel mai înalt nivel într-un deceniu, cu aproape 3 milioane de persoană fără loc de muncă.
În plus, votul vine pe fondul unor tensiuni sociale după dezbaterea publică a guvernului pentru "identitatea naţională" , considerat proiect ce stigmatizează imigranţii.
Socialiştii controlează deja 20 din cele 22 regiuni franceze. Circa 44 milioane de alegători erau aşteptaţi să aleagă 1880 consilieri pe liste de partid pentru a controla bugetele pentru transport regional, educaţie şi dezvoltare economică locală.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Nicolas Sarkozy Franta rata somajului
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close