Antena 3 CNN Externe Populaţiile est-europene, pregătite să ridice armele. Rusia, considerată cea mai mare ameninţare

Populaţiile est-europene, pregătite să ridice armele. Rusia, considerată cea mai mare ameninţare

Populaţiile est-europene, pregătite să ridice armele. Rusia, considerată cea mai mare ameninţare
Sursa foto: Foto: kaitseliit.elva.ee
01 Apr 2015   •   13:26

După ce Rusia a anexat Crimeea în urmă cu un an şi a început să îşi ameninţe vecinii, ţările est-europene recurg la recrutări pentru stagiul militar obligatoriu şi miliţii care să ajute armata în caz de necesitate, relatează DPA.

Potrivit unui studiu recent, aproximativ 30 la sută dintre polonezi s-ar alătura unor grupări militare sau paramilitare dacă ţara lor ar fi atacată. Atitudinea prevalează în rândul bărbaţilor tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, educaţi şi care cunosc istoria. Şi susţinerea faţă de efectuarea stagiului militar a crescut, 60 la sută dintre polonezi susţinând în prezent reintroducerea recrutării.

Acelaşi studiu arată că pentru 83 la sută dintre polonezi, Rusia este cea mai mare ameninţare.

Păreri similare se întâlnesc şi în republicile baltice vecine, care sunt foarte preocupate de ce se întâmplă în Ucraina.

Mulţi cetăţeni se antrenează acum în miliţii locale, pregătindu-se voluntar să îşi apere ţara în caz de urgenţă. În Letonia sondajele arată că 60 la sută din populaţie este pregătită să ridice armele.

În Estonia, 3.000 de militari de profesie sunt susţinuţi de aproximativ 15.000 de membri ai forţelor de apărare Kaitseliit, mai avansaţi decât omologii lor din Polonia. Conduşi de ofiţeri ai armatei, aceşti soldaţi de weekend reprezintă o parte esenţială a apărării naţionale.

Lituania a reintrodus în martie serviciul militar pentru următorii cinci ani. 3.500 de tineri îşi vor satisface stagiul militar de nouă luni în această toamnă.

Îngrijorări referitoare la pregătirea de luptă au apărut şi în Cehia, în timp ce amintirile din perioada invaziei din 1968 sunt încă vii. Ministrul Apărării, Martin Stropnicky, vrea să reintroducă stagiul militar după zece ani. În cazul unei ameninţări specifice, va fi introdus un stagiu militar elementar de trei luni.

"După cum văd, acest lucru se va întâmpla dacă Rusia se implică într-o aventură militară în ţările baltice", a declarat Stropnicky.

Praga este neliniştită de faptul că trebuie să se bazeze doar pe o armată profesionistă formată din 20.000 de militari. Peste 60 la sută din populaţia cehă susţine introducerea instrucţiei militare extinse.

×
Subiecte în articol: Rusia
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close