Antena 3 CNN Externe "Prejudecăţile şi legendele urbane sunt actori invizibili în film". Documentar despre viaţa cerşetorilor romi, lansat în Elveţia

"Prejudecăţile şi legendele urbane sunt actori invizibili în film". Documentar despre viaţa cerşetorilor romi, lansat în Elveţia

"Prejudecăţile şi legendele urbane sunt actori invizibili în film". Documentar despre viaţa cerşetorilor romi, lansat în Elveţia
18 Mar 2015   •   14:49

Un film documentar despre viaţa romilor din Lausanne, intitulat "Oaza cerşetorilor", a fost lansat miercuri în cinematografele din Elveţia.

În documentarul de 86 de minute, două elveţiene, Janine Waeber şi Carole Pirker, au luat pulsul relaţiilor dintre un oraş şi romii care locuiesc acolo, veniţi în principal din ţări est-europene, inclusiv România.

"Noi vorbim despre Lausanne, dar toate oraşele din Europa au fost vizate de sosirea cerşetorilor romi. Ceea ce ne-a frapat este importanţa polemicii în timp ce, de fapt, sunt 40, 60 sau poate 100 de cerşetori care au venit într-un oraş cu 140.000 de locuitori", afirmă Carole Pirker, citată de RTS.

Documentarul, care a fost filmat timp de doi ani şi jumătate, are o temă centrală politică. De la lansarea unei iniţiative privind interzicerea cerşetoriei în centrul oraşului, descoperim implicaţiile unora dintre reglementări pentru vieţile romilor.

"Filmările au durat aproape trei ani", detaliază Carole Pirker, citată de 24heures.ch. "Ele au început odată cu strângerea de semnături pentru iniţiativa municipală împotriva cerşetoriei a PLR, a continuat până la punerea în aplicare a contraproiectului şi prezintă repercusiunile asupra cerşetorilor romi", explică ea.

În centrul dezbaterilor care au agitat lumea politică, dar şi opinia publică, se află presupusele reţele mafiote care ar controla romii. "O anchetă a poliţiei din Lausanne şi o alta, universitară, au susţinut totuşi că aceste reţele mafiote nu există la Lausanne", afirmă Janine Waeber. Experienţa noastră conduce la aceeaşi concluzie. Noi ne-am confruntat mai degrabă cu situaţii de supravieţuire, cu oameni care au vize valabile doar trei luni. "A fost o instrumentalizare politică", susţine şi Carole Pirker.

"Prejudecăţile, legendele urbane, sunt actori invizibili în film", comentează Pirker. Romii sunt suspectaţi mereu că sunt mafioţi sau că ar mima sărăcia. Ocupându-se, de exemplu, de distrugerea de către municipalitate a unui adăpost improvizat folosit de o familie, documentarul prezintă întâlnirea dintre două lumi: cea oficială, a funcţionarilor, şi cealaltă, a romilor.

Secvenţele cele mai grăitoare sunt însă cele care îl urmăresc pe sergentul Gilbert Glassey, mediatorul poliţiei. "El este între ciocan şi nicovală. Înţelege, dar are şi ordine de respectat", explică Waeber. "Din ce spun ei, aici este Eldorado", susţine sergentul. Un rom îl aprobă. "Credeţi că dacă am fi putut trăi mai bine în România, am mai fi venit aici, pentru a trăi în astfel de condiţii?", întreabă el.

Documentarul a fost lansat în contextul în care televiziunile din Marea Britanie şi Spania au difuzat recent mai multe reportaje pe tema imigranţilor.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close